La Universitat de València reivindica Frank Zappa amb un col·loqui i un concert a La Nau

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 18 de setembre de 2021
 
Frank Zappa.
Frank Zappa.

Reivindicar el músic Frank Zappa i reflexionar sobre la vigència del seu llegat, aquest és l'objectiu de ‘La nit de Frank Zappa’, una vetlada acadèmica i musical organitzada per la Universitat de València i que va celebrar-se divendres , 17 de setembre, al Centre Cultural La Nau. La sessió es va iniciar a les 19 hores amb una taula redona que va comptar amb la presència de Julián Hernández, cantant de Siniestro Total, Carlos Benetó, músic de Spanish Brass, i Manuel de la Fuente, professor de la Universitat i autor del llibre La música se resiste a morir. Frank Zappa. Biografía no autorizada (Alianza Editorial), la primera biografia en castellà sobre el músic estatunidenc. A continuació, a les 20 hores, el quintet Spanish Brass (Premi Nacional de Música 2020) va revisar la música instrumental de Zappa amb el concert titulat ‘Make a Brazz Noise Here’.

Frank Zappa (1940-1993) és un dels compositors contemporanis del segle passat més reivindicats dels últims anys. Admirador d'Edgard Varèse i Ígor Stravinski, va iniciar la seua carrera en el món del rock amb la publicació de Freak Out! (1966), on criticava la societat estatunidenca de l'època. Al llarg de la seua trajectòria, va enregistrar més de 60 discos, caracteritzats per la fusió d'estils (rock, blues, jazz, doo-wop, contemporània, electrònica o reggae) i per un sarcasme amb què arremetia contra els presidents del país, els Beatles, l'escena underground o el fonamentalisme cristià.

“Zappa no busca el riure fàcil, el seu humor és una actitud vital”, assenyala Julián Hernández, que reconeix el músic com una influència fonamental en Siniestro Total. “La seua versatilitat era enorme”, afegeix. Per la seua part, Carlos Benetó explica que “Spanish Brass vol contextualitzar-lo dins del panorama de la música clàssica i tocar la seua música ens dona moltíssima satisfacció”. Juanjo Serna Salvador, Manolo Pérez Ortega, Indalecio Bonet Manrique i Sergio Finca Quirós completen la formació valenciana que ha actuat en diversos continents i ha rebut diversos guardons internacionals, i que, per a aquesta ocasió, s'acompanya de la guitarra de Dani Flors i la bateria de David Xirgu.

‘La nit de Frank Zappa’ forma part del programa ‘Músiques urbanes’ del Vicerectorat de Cultura. Les entrades gratuïtes i amb inscripció prèvia es van exhaurir.

Arxivat en: Cultura , Música