La Universitat de València i Emergències celebren la II Jornada Comunicar Emergències

  • 8 de febrer de 2023
 

El Programa: “noves emergències, noves necessitats comunicatives” es va presentar el 7 de febrer a les 10:00h en la sala d'actes de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

La jornada organitzada per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, la Universitat de València i la SGISE estava dirigida principalment a estudiants, periodistes, professionals de la comunicació i intervinents en l'emergència. En ella, experts en comunicació i en la intervenció de catàstrofes van analitzar les necessitats d'informació davant els nous escenaris de vulnerabilitat i l'alerta en la comunicació a la població com a eina preventiva.

La inauguració de l'acte va estar a càrrec de Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València i Gabriela Bravo, consellera de Justícia, Interior i Administració Pública. En aquesta inauguració, es va destacar la importància d'afavorir un canal de comunicació àgil i veraç amb la societat que funcione com un escut de protecció davant els evidents perills de les grans catàstrofes. A més, també es va donar importància a la informació en la gestió de les emergències ja que, en paraules de la consellera, “es un derecho fundamental, puede salvar vidas, es una herramienta indispensable en la gestión de situaciones críticas, su difusión es un servicio público y nuestro altavoz ante la sociedad durante las emergencias y su correcta divulgación contribuye a tener en los medios un poderoso aliado para informar con transparencia y veracidad sobre la evolución de la emergencia”.

Dividit en diverses ponències i taules redones, el programa va durar tot el dia d'ahir i va tractar temes com els incendis forestals i els nous reptes als quals ens enfrontem; la funció informativa i el nou paradigma multimèdia dels gabinets de comunicació; la importància de la comunicació per a traslladar la labor del servei a la societat o l'alerta primerenca en la comunicació a la població.

La catedràtica de Periodisme de la Universitat de València Carolina Moreno, va moderar una taula redona composta per experts en diferents casos d'emergències reals tan rellevants com l'erupció del volcà de La Palma, tractada per la responsable de comunicació 112 de Canàries; els atemptats de la Rambla de Barcelona, narrats a càrrec del Responsable de comunicació de Protecció Civil de Catalunya; o els incendis de sisena generació en la Comunitat Valenciana durant l'estiu de 2022, comptats des del punt de vista de la Directora de Comunicació de Seguretat i Emergències, Lourdes Nadal.

La jornada es va tancar amb una segona taula redona que va començar a les 16:00h i va estar moderada per Francesc Martínez, catedràtic de Periodisme en la Universitat de València. Aquesta va tractar temes com la importància de la comunicació per a traslladar la labor de servei a la Societat i la importància de l'alerta primerenca en la comunicació a la població. A més, es va dur a terme la clausura per part del Secretari Autonòmic de Seguretat i Emergències José María Ángel.