La Universitat supera els 5 milions de lectures dels seus articles de divulgació científica en la plataforma The Conversation

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 de gener de 2022
 
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.
Edifici de Rectorat de la Universitat de València.

La Universitat de València ha aconseguit superar els cinc milions de lectures del seus articles en la plataforma de divulgació científica The Conversation des de febrer de 2020. Les notícies, republicades en més d’un centenar dels principals mitjans de comunicació espanyols, han tractat, entre d’altres, l’origen i l’evolució dels SARS-Cov-2, epidèmies i virus, salut mental, contaminació i medi ambient o qüestions de gènere.

El més llegit, “El virus de la COVID-19 ni se creó ni se escapó de un laboratorio”, signat per dos científics del CSIC i pel catedràtic de Genètica de la UV Fernando González, ha sigut llegit per més de 474.000 persones.

Al llarg d’aquest període, s’han publicat 122 articles divulgatius per investigadores i investigadors de la Universitat de València. El segon article més consultat (439.730 lectures) és “El origen del coronavirus SARS-CoV-2, a la luz de la evolución” de Juli Peretó, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la UV, i Carlos Briones, científic del CSIC i vocal de la Societat Espanyola de Virologia. Els experts expliquen com aquest coronavirus ha sorgit per selecció natural a partir del gènere Betacoronavirus, dins de la família Coronaviridae.

Per part de la Universitat de València, aquests articles els han escrit 48 investigadores i 53 investigadors. Amb més visualitzacions dels seus articles figuren Fernando González (1.487.022); Óscar Zurriaga (del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública), amb 552.132 i el catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular Juli Peretó (470.869). Anabel Forte (Departament d’Estadística i Investigació Operativa), amb 163.950 lectures i Maria Luisa Cervera Sanz (Química Analítica) amb 139.215 lectures també figuren en el top ten d’especialistes amb més lectures. Óscar Zurriaga és qui més articles ha publicat, 15.

Com a tercera publicació més llegida amb 334.428 lectures es troba “Coronavirus: conociendo al enemigo”, del catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular Ismael Mingarro, i que tracta la història dels diferents coronavirus i la descripció de tots ells. El quart i el cinqué articles més llegits tracten també el SARS-CoV-2. Són “¿Qué sabemos hasta hoy sobre la transmisión del SARS-CoV-2?”, amb la participació per la UV de Fernando González, i “Esto es lo que los virólogos sabemos hasta hoy sobre el coronavirus SARS-CoV-2”, amb el catedràtic de Microbiologia Javier Buesa. Aquests articles tenen 312.150 i 255.444 lectures, respectivament.

Theconversation.com, plataforma digital independent, d’accés lliure, gratuït i sense publicitat, es va crear a Austràlia l’any 2011. Té huit edicions i a Espanya compta amb quasi 5.000 especialistes els articles dels quals han sigut llegits 57,6 milions de vegades, amb una audiència mensual de 6 milions de lectures directes.

The Conversation Espanya té com a objectiu la divulgació a la societat espanyola i al món de parla hispana. El conveni de col·laboració entre la Universitat de València i aquesta plataforma es va signar el juliol de 2019.