La Universitat homenatja Berlanga a través del còmic en una mostra itinerant que arranca a La Nau

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 8 de juliol de 2022
 
Cartell de la mostra. Juanjo Cuerda.
Cartell de la mostra. Juanjo Cuerda.

La figura del director Luis García Berlanga transcendeix la cinematografia, influeix en totes les arts i té una especial relació amb el còmic. La Universitat de València, homenatja l’humor del cineasta amb l’exposició 'Luis García Berlanga. Vida i obra en vinyetes', que és un recorregut pel món de la mirada berlanguiana de més de quinze artistes que es podrà visitar a La Nau des del 7 fins al 28 de juliol a la primera planta del claustre universitari, tot coincidint amb la celebració de Nits de Cinema (5-21 de juliol), i posteriorment, recorrerà els campus universitaris i diverses localitats valencianes.

Amb motiu d’aquesta exposició, ASSAIG, grup de teatre de la Universitat, va presentar una lectura dramatitzada de l’espectacle Convida un pobre a la teua taula, adaptació d’una de les produccions cinematogràfiques més importants de Berlanga, Plácido, el dijous, 7 de juliol, a les 19 hores. L’entrada a la Sala Matilde Salvador va ser lliure. 

La mostra, comissariada per Asier Mensuro i coordinada per l’Aula  de Còmic  de la Universitat de València, connecta el món del còmic amb les pel·lícules del cineasta, a partir de l’humor de les historietes dels anys 40 i 50, i el món berlanguià, que comparteixen espais comuns que naixen tant d’una manera d’entendre la crítica social, com de la convivència en una postguerra en què els còmics foren el retrat d’una societat devastada.

A més, el dijous 14 de juliol se celebrarà un debat entre Asier Mensuro, comissari de l’exposició, i Juanjo Cuerda, autor responsable del cartell i de la biografia en còmic de Berlanga, a la sala Gonzalo Montiel de la Nau, a les 18 hores. Entrada lliure.

Berlanga en les vinyetes a través de quinze artistes

Les pel·lícules de Berlanga formen part de la imatgeria popular i són un referent recognoscible de la sàtira que s’ha fet en aquest país. L’humorisme gràfic ha begut de les imatges de Plácido, El verdugo, La escopeta nacional o Bienvenudo Mr. Marshall, que se’ns han gravat en les retines, per reinterpretar-les en el present i demostrar que el món berlanguià no sols és actual, sinó que forma part del nostre ADN. En l’exposició participen quinze  artistes: Alberto Guitián, Asier i Javier, Bernardo Vergara, Darío Adanti, Enrique Flores, Felípe H. Navarro, Ferran Martínez, Idígoras y Pachi, Juanjo Cuerda, Lorenzo Montatore, LPO, Manel Fontdevilla, María Herreros, Pablo García, Paco Alcázar, Rafa Kosta, Raúl Salazar, Ricardo, Ricardo Cavolo, Sansón, Tomás Serrano i Ulisses Culebro.

Vida de Berlanga, per Juanjo Cuerda

La vida de Berlanga, sens dubte, va ser una vida de còmic. No és difícil imaginar que el director valencià seria feliç protagonitzant un còmic com el que imagina el també valencià Juanjo Cuerda (Quart de Poblet, 1978). La facilitat per a la caricatura i l’humor es consolida en un estil d’extraordinària plasticitat en el qual es troben les influències tant dels autors francobelgues com de l’escola Bruguera, i també les del dinamisme de les animacions de Chuck Jones.

Des de 2011, Juanjo Cuerda és col·laborador habitual de El jueves, on ha publicat diferents sèries i humor gràfic, i del consell de redacció del qual forma part. També és creador, amb Julio Serrano, de la sèrie Cecilia van Helsing (Cómics Mamut).

Els personatges de Berlanga, per Paco Alcázar

Els personatges de les pel·lícules de Berlanga conformen amb el seu caràcter coral un retrat tan fidedigne com mordaç de l’Espanya de la postguerra i de la transició. Aquests personatges són fàcils de reconèixer en la realitat quotidiana i en els protagonistes de les sèries que omplien les pàgines de DDT o Pulgarcito. Paco Alcázar (Cadis, 1970) és un dels notaris més aguts d’aqueixa realitat quotidiana de l’absurd amb personatges com Silvio José, que en les pàgines d’El jueves van compondre una mirada àcida de la realitat. Col·laborador habitual de revistes com Cinemanía, Rolling Stone, El País Semanal o Rockdelux, el seu homenatge als personatges de les pel·lícules és, també, un fresc del nostre passat i el nostre present.