La Universitat i el Consorci de Bombers formaran en rescats i assistència en accidents de trànsit

  • 21 de març de 2017
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València acollirà dos encontres nacionals relacionats amb els rescats i l’assistència en els accidents de trànsit. Es tracta del XIII encontre nacional d’excarceració i el I de Trauma. Se celebraran del 2 al 4 de maig en el Campus dels Tarongers i en aquests participarà estudiantat de les branques de salut, professorat i professionals. La presentació s’ha realitzat aquest dimarts a l’edifici del Rectorat.

El passat mes de desembre del 2016 la Universitat de València i el Consorci Provincial de Bombers de València van signar un conveni de col·laboració, que el seu objectiu primordial és l’intercanvi de coneixements entre ambdues institucions. Tenint com a base aquest conveni, el consorci i la Universitat de València van decidir realitzar conjuntament la XIII Trobada Nacional d'Excarceració i la I Trobada Nacional de Trauma, amb l'objectiu d'enriquir les relacions institucionals i potenciar i desenvolupar els coneixements i habilitats d'actuació davant un rescat d'accident de trànsit, tant de la manera de procedir en el rescat com de la primera assistència sanitària necessària. Aquests dos encontres són la primera de les accions previstes que, a més, reuniran estudiantat i professorat de Medicina i Infermeria, especialistes i membres del cos de bombers. 

A la presentació dels encontres, que s’ha realitzat aquest dimarts a la Universitat, han assistit Maria Vicenta Mestre, vicerectora d'Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat;  José Bort, diputat provincial de Medi Ambient i president del Consorci Provincial de Bombers de València; Pedro Ruiz, president de l’Asociación Profesional de Rescate en Accidentes de Tráfico (APRAT); Pere Herrera, director del Servei d’Emergències Sanitàries de la Generalitat; Federico V. Pallardó, degà Facultat Medicina i Odontologia; Julio Fernández, degà Facultat d’Infermeria i Podologia; i María José Vidal, directora del Servei de Prevenció i Medi Ambient de la Universitat de València. També han estat presents dos representants de l'Associació d'Estudiants de Medicina d'Urgències i Emergències (AEMES) de la Universitat.

Tant la vicerectora com els degans de les facultats de Medicina i Infermeria han coincidit en la importància de la formació per a l’estudiantat en aquestes accions. Mestre ha recordat que la formació i l’experiència que l’alumnat de les àrees de salut pot adquirir en aquests encontres pot completar la formació reglada que adquireixen en les seues facultats. El degà d’Infermeria i Podologia, Julio Fernández, ha destacat, a més, la importància de realitzar aquestes jornades en la Universitat ja que es pot accedir més fàcilment a les persones més joves que seran les que més es poden veure afectades per aquestes situacions, tant com a usuaris o com a professionals que han d’actuar davant dels accidents de trànsit. Per la seua banda, Pedro Ruiz, de l’associació professional de rescat destaca la importància de la formació dels bombers tant pel que fa a les tècniques de rescat com a les d’atenció. De fet, ha apuntat que són els primers en arribar als llocs del sinistre i han d’actuar ràpid i de la forma més correcta. “Fins ara ens havíem centrat molt en el rescat però l’atenció a les víctimes és fonamental i ens cal protocols i formació”. En aquest punt coincideix el diputat i president del Consorci José Bort, qui apunta que “els bombers són els primers en arribar a un accident i de la seua actuació pot dependre la vida de les víctimes dels accidents”. Bort ha destacat que dos encontres com aquests són fonamentals ja que els bombers assisteixen a una mitjana d’un accident de trànsit amb excarceració per dia. La vicerectora Maria Vicenta Mestre ha conclòs que esdeveniments multidisciplinars com els que s’han organitzat per a maig són fonamentals no sols pel que fa a la formació dels professionals i dels futurs sanitaris, sinó que “ a través del conveni firmat, que permet encontres, propostes i investigacions s’arribarà a les millors actuacions possibles que obrin un ventall per a accions que es poden aplicar en un futur pròxim”.

Més accions fruit del conveni

A més d’aquests encontres i fruit del conveni signat, el Consorci col·laborarà amb la Universitat a l’hora de la implantació de Plans d’Autoprotecció dels edificis de la Universitat de València, participarà en la formació i entrenament del personal de la Universitat, assessorarà per a l’optimització dels mitjans de protecció disponibles en la institució acadèmica, així com, es millorarà una resposta operativa en cas d'actuació davant d’una emergència. 
 
D'altra banda, la Universitat, entre altres activitats, fomentarà el desenvolupament i implantació de continguts formatius en matèria d'emergència i primers auxilis, promourà la inclusió de Treballs Fi de Grau i Treball Fi de Màster amb temàtica d'emergència i amb participació del Consorci, col·laborarà en matèria de recerca i suport analític davant emergències, així com, promourà activitats de formació per a estudiantat de la Universitat.