La Universitat atorga els seus premis MOTIVEM 2021 a les millors idees d’estudiantat i docents

  • Fundació Universitat-Empresa
  • 6 de juliol de 2021
 
Premiades i premiats
Premiades i premiats

Una màscara sostenible, una aplicació per a facilitar la comunicació de la identitat sexual, l’extracció de liti de l’oceà per a bateries, una app per al seguiment de la salut i una plataforma per a fomentar el comerç local per part dels universitaris i les universitàries són les cinc idees premiades en aquesta edició, marcada pel seu vessant social i per donar resposta a qüestions de màxima actualitat. A més d’aquests cinc premis, dotats amb 1.400 euros cadascun, s’han atorgat 15 accèssits per a la resta d’idees finalistes, reconeguts amb 600 euros cadascun.

La Universitat de València ha atorgat els premis MOTIVEM 2021 que en aquesta edició reconeixen cinc idees, una per cada branca de coneixement, desenvolupades conjuntament per equips multidisciplinaris d’estudiantat i docents de la Universitat. En total, s’han entregat 16.000 euros en premis a les millors idees, en les quals han participat estudiantat i docents de tots els centres i facultats de la Universitat de València.

Les cinc idees premiades
Una màscara amb enzim microencapsulada per a poder realitzar una gestió sostenible de residus ha sigut la idea guanyadora dins de la branca d’Arquitectura i Enginyeria. Aquesta idea ha sigut desenvolupada per les estudiantes Martina Carceller, Andrea Lara, i els estudiants Álvaro Carceller, , Alejandro Gamir, i Alejandro Ríos, pertanyents a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, la Facultat de Ciències Biològiques i la Facultat d’Economia, amb la coordinació del professor José David Badia, i la col·laboració de la professora Consuelo Pina.

En Arts i Humanitats, MOTIVEM 2021 ha premiat una aplicació per a facilitar a les persones “eixir de l’armari” i comunicar la seua identitat amb el suport d’una xarxa social LGTBIQ+. Una idea que ha sigut coordinada per la professora Purificació Mascarell, amb la col·laboració de la professora Esther Durá i pels estudiants Camilo Enguix, Diego Sánchez i les estudiantes Irene Martínez, Andrea Ixchel Martínez, Abigail Monzonís. En aquest equip estan representades l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria i la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

L’extracció del liti de l’oceà per a emprar-lo en bateries i solucionar possibles crisis en el futur és la idea guanyadora en la branca de Ciències. Ha sigut desenvolupada pels estudiants Alejandro Altamirano, Daniel Juan i l'estudianta Nikita Tyumentsev, coordinats per la professora Susana Planelles i pertanyents a la Facultat de Ciències Biològiques i la Facultat de Física.

Un estudi i seguiment de la cronobiología, envelliment i afectacions dermatològiques mitjançant una app connectada a un sensor de llum ha sigut la idea mereixedora del premi en la branca Ciències de la Salut. Aquesta idea ha sigut desenvolupada per les estudiantes Sonia Gil, Isabel Sayas, i els estudiants Alberto Sempere i José Rafael Vidal, coordinats per la professora Amparo Galán amb la col·laboració de la professora Esther Durá. L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, la Facultat de Ciències Biològiques, la Facultat de Farmàcia, la Facultat de Física i la Facultat de Medicina i Odontologia són els centres dels membres d’aquest equip.

Professorat i estudiantat, un tàndem innovador
Durant l’acte de lliurament dels premis, la presidenta del Consell Social i d'ADEIT, María Emilia Adán, ha subratllat la importància d’aquesta iniciativa per a ADEIT. “Es tracta d’una iniciativa especialment significativa per a la nostra Fundació, ja que entronca amb la nostra missió i raó de ser: la formació, la innovació, l’ocupabilitat i, sobretot, la cooperació”. Així mateix, ha agraït l’esforç de professorat i estudiantat que participen en la iniciativa.

En aquesta mateixa direcció, la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, ha agraït la “implicació del professorat i la il·lusió de l’estudiantat” en aquest projecte, al mateix temps que ha incidit en la qualitat dels projectes. “Un any més, MOTIVEM s’ha superat amb nota”.

Per part seua, la directora del programa MOTIVEM i vicerectora d’Ocupació i Programes Formatius de la Universitat de València, Adela Valero, ha destacat la capacitat d’aquesta iniciativa per a millorar el futur professional de l'estudiantat a través de l’adquisició de competències, entre les quals ha destacat la creativitat, el lideratge, la negociació, la comunicació i el treball en equip.

El treball en equip ha sigut un dels punts més destacats per part del director d’Institucions de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Manuel Bañuls, qui ha agraït a la Universitat i a la seua Fundació ADEIT per aquest programa, que l’entitat financera recolza des dels seus inicis. Així mateix, Bañuls ha agraït el paper de lideratge del professorat universitari per a “fer créixer i avançar als seus estudiants cap a un futur millor”.

Finalment, s’han sumat al reconeixement al programa MOTIVEM i als participants enguany les directores generals d’Universitats, Pilar Ezpeleta, i la d’Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García, els qui han subratllat la importància del paper de l’emprenedoria per al desenvolupament social i econòmic.