La V Trobada Internacional de Rectors Universia convertirà València en la capital mundial de l'educació

  • Gabinet de la Rectora
  • 23 de març de 2023
 

Al voltant de 700 rectors i líders universitaris de 14 països, personalitats de la política, l'empresa, i institucions nacionals i internacionals, es donaran cita a València els dies 8, 9 i 10 de maig. L'esdeveniment també comptarà amb convidats com el físic espanyol i Premi Príncep d'Astúries 2006, Ignacio Cirac, o l'economista, rector i ex secretari del Tresor dels Estats Units, Larry Summers.

Prop de 700 rectors i líders universitaris de 14 països, personalitats de la política, l'empresa, i institucions nacionals i internacionals, es donaran cita a València els dies 8, 9 i 10 de maig en la V Trobada Internacional de Rectors Universia que, sota el lema “Universitat i Societat”, convertirà la ciutat de València en capital mundial de l'educació superior.

L'esdeveniment, que serà presidit per Ana Botín, presidenta de Banc Santander i Universia, s'ha presentat aquest matí en roda de premsa per Matías Rodríguez Inciarte, president de Santander Universitats de Banc Santander, organitzador de la Trobada, i Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València i presidenta del Comité Acadèmic de la V Trobada Internacional de Rectors Universia. Rodríguez Inciarte i Mestre han estat acompanyats per l'alcalde de València, Joan Ribó i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, Josefina Bueno, que també és representant de la Ciutat de les Arts i les Ciències, espai que acollirà la Trobada.

El president de Santander Universitats, Matías Rodríguez Iniciarte, ha assenyalat que “la societat s'enfronta a desafiaments globals i necessita el suport d'institucions, governs i empreses per a afrontar-los. València es convertirà en un espai de debat i reflexió sobre el paper que la universitat, a través de la seua activitat docent i investigadora, pot exercir per a afrontar els desafiaments actuals, en nom d'una societat més pròspera”.

Rodríguez Inciarte ha explicat que “durant tres dies, centenars de líders acadèmics de tot el món, que representen a més de 14 milions d'universitaris, debatran sobre com, si la universitat avança, la societat progressa” i ha recordat que aquesta Trobada representa el compromís del Santander “amb el progrés de les persones i les empreses, donant suport a una societat més inclusiva, justa i sostenible a través de la universitat”.

La rectora de la Universitat de València i presidenta del Comité Acadèmic de la V Trobada Internacional del Rectors, Mavi Mestre, s'ha referit als treballs preparatoris d'aquesta Trobada, que van incloure una enquesta a rectors i rectores i quatre webinars preparatoris entorn dels tres eixos al voltant dels quals giraran els debats: formació al llarg de la vida, l'impuls a l'emprenedoria i la innovació i les xarxes i interconnexió entre universitats i altres agents socials.

Mavi Mestre ha destacat que durant tres dies, València serà la capital mundial de l'educació superior i que l'objectiu és “aconseguir un compromís prou general perquè s'adapte a totes les universitats i perquè totes i tots se senten còmodes” amb la qual serà la “Declaració de València”, un “compromís per a continuar avançant en la relació universitat i societat, una societat que aspirem al fet que abast majors nivells de benestar”.

Per part seua, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat el caràcter mediterrani de València, “una ciutat oberta al coneixement, amb una identitat pròpia i una història compartida, i amb una projecció internacional en la qual –ha subratllat- les universitats públiques exerceixen un paper fonamental”. Ribó ha recordat que les dues universitats públiques valencianes estan integrades en les principals xarxes d'excel·lència internacional tant a nivell de docència com d'investigació, “i són punta de llança de la investigació, la innovació i la generació de coneixement a la ciutat”.

De fet, l'Ajuntament de València ha signat recentment dos convenis per a vincular a les universitats amb l'Estratègia Urbana València 2030, amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica. “I és que per a nosaltres, la relació entre la ciutat i la universitat és fonamental”, ha assegurat Joan Ribó, qui ha assenyalat la vocació del govern municipal ha d'“anar de bracet de la universitat per a incorporar el millor coneixement, la millor ciència i la investigació d'avantguarda en tots els àmbits de les polítiques urbanes”.

Per a la consellera Josefina Bueno, “no és casualitat que la Trobada, que ha celebrat les seues anteriors edicions en països com el Brasil i Mèxic i en altres ciutats d'Espanya com Salamanca i Sevilla, se celebre en aquesta cinquena edició a València, convertint-nos en la seu mundial de la formació superior, fet que posa de manifest la fortalesa de les universitats de la nostra Comunitat Valenciana”.

Bueno ha recordat que la Comunitat és la que més ha crescut en innovació i ha posat en valor que les universitats “són capaces d'unir la investigació universitària amb el món empresarial, generant un binomi fonamental per a la transformació del model econòmic pel qual la Generalitat està treballant amb fermesa. I és que, si alguna cosa tenim clar, és que una societat moderna, com és la de la Comunitat Valenciana, es construeix des de la justícia i des de la cohesió i per a això és imprescindible el coneixement, la investigació i la innovació”.

Dos dies de debat universitari
Durant dues jornades, al voltant de 700 rectors i representants acadèmics procedents de 14 països debatran entorn de tres eixos clau: la formació al llarg de la vida, l'impuls a l'emprenedoria i la innovació, i les xarxes i interconnexió entre les universitats, empreses, governs i altres institucions.

L'esdeveniment podrà seguir-se via streaming en la web corporativa de Banc Santander i culminarà amb la publicació de la Declaració de València, en la qual s'identificaran diversos àmbits d'actuació on la universitat podrà desenvolupar propostes de valor per a contribuir a un progrés social i econòmic més sostenible de la societat des de la formació, la investigació o la innovació.

La V Trobada Internacional de Rectors Universia, dona continuïtat a les trobades anteriors de Salamanca (Espanya) en 2018, Rio de Janeiro (el Brasil) en 2014, Guadalajara (Mèxic) en 2010 i Sevilla (Espanya) en 2005 i està organitzat per Banc Santander, que manté un ferm compromís amb el progrés i el creixement inclusiu i sostenible, amb una aposta pionera i consolidada per l'educació, l'emprenedoria i l'ocupabilitat, que desenvolupa des de fa 26 anys i li distingeix de la resta d'entitats financeres del món. El banc ha destinat més de 2.200 milions d'euros i ha fet costat a més d'un milió d'estudiants, professionals, projectes emprenedors i Pimes a través d'acords amb més de 1.300 universitats de 25 països.