Torrent acull una jornada formativa sobre la protecció de denunciants o alertadors de delictes

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 15 de novembre de 2021
 
Imagen de la noticia

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i l'Agència Valenciana Antifrau, en col·laboració amb l'Ajuntament de Torrent i la Facultat de Dret, han organitzat aquesta jornada, titulada ‘Protecció dels alertadors’, que se celebrarà el dimarts 16 de novembre.

L'Antic Mercat de Torrent acollirà aquest simposi on diversos especialistes analitzaran la Directiva Whistleblower. El Whistleblowing és una pràctica per la qual qualsevol treballador, tant de sectors privats com públics, denúncia un fet constitutiu de delicte. L'objectiu d'aquesta nova normativa és garantir unes bones pràctiques internes, assegurar l'anonimat d’aquell que denuncia les irregularitats, el whistleblower, fomentar canals d'alerta, etc.

La inauguració de la jornada serà el dimarts 16 de novembre a les 9.00 hores, a càrrec de l'alcalde de Torrent, Jesús Ros; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; i el director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares.

La catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de València Rosario Serra presentarà la conferència inaugural “Obligacions de la Directiva 2019/1937 per a les administracions públiques amb especial atenció a les comunitats autònomes i les entitats locals”, a càrrec de Fernando Jiménez, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat de Múrcia i membre del Consell de Participació de l'Agència Valenciana Antifrau.

A continuació, s'han programat dues taules redones. La primera abordarà “la protecció de les persones alertadores i la bústia de denúncies en la Directiva 2019/1937 relativa a la protecció de les persones que denuncien infraccions del Dret de la Unió”. Serà moderada per Joan Llinares, director de l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF); i participaran el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València, Lorenzo Cotino, i el director d'Anàlisi i Investigació de la AVAF, Gustavo Segura.

La segona taula redona girarà al voltant de “la importància de les agències anticorrupció en el marc que estableix la directiva 2019/1937”. El cap de Servei de Formació de la AVAF, Anselm Bodoque, moderarà les intervencions de la professora de Dret Civil de la Universitat de València, Fabiola Meco, i la directora d'Assumptes Jurídics de la AVAF, Teresa Clemente.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla i el director de l'Agència Antifrau, Joan Llinares, han coincidit a assenyalar que la discussió acadèmica i social sobre aquestes qüestions és “essencial per a millorar les formes de prevenció i lluita contra pràctiques de corrupció i frau en la gestió dels assumptes públics, així com per a difondre, formar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la cultura de la integritat pública”. Aquesta jornada s'organitza en el marc del conveni de col·laboració entre l'Agència Valenciana Antifrau i la Universitat de València.

La jornada podrà seguir-se en línia ací.  

 

Més informació: