Silvia Barona, doctora ‘honoris causa’ per la universitat peruana Inca Garcilaso de la Vega

  • Gabinet de Premsa
  • 3 de juliol de 2018
 
Silvia Barona.
Silvia Barona.

Silvia Barona Vilar, catedràtica de Dret Processal en la Universitat de València, i durant els anys 2010 a 2014 vicerectora de Relacions Institucionals i Comunicació, ha sigut nomenada doctora ‘honoris causa’ per la Universidad Inca Garcilaso de la Vega (Lima, Perú).

La laudatio va estar a càrrec del Javier Villavicencio, degà de la Facultat de Dret de la Universidad Inca Garcilaso, qui va destacar que va ser la primera jurista dona en llengua espanyola que va ingressar com a membre de la Red AcademiaNet (xarxa de dones científiques i acadèmiques més rellevants del món), a proposta de la Fundació Alexander von Humboldt; que és presidenta de la Cort d’Arbitratge i Mediació (Cambra de València) i que posseeix una especial trajectòria científica vinculada a Alemanya (becària DAAD, Max-Planck, Alexander von Humboldt) –ha realitzat la seua tesi doctoral en el Max-Planck-Institut für ausländisches und internationales Strafrecht de Freiburg.

Durant l’acte es va destacar la seua àmplia producció científica, amb cinc sexennis de recerca, és autora de 20 llibres (autoria única), 18 llibres (com a directora o editora), 467 capítols de llibres (en col·laboració); 36 articles en revistes estrangeres i 45 en revistes nacionals, 43 participacions breus, 1 traducció, i 28 pròlegs. 

Les seues línies de recerca són les ADR i, especialment, la negociació, la mediació i l’arbitratge. Dirigeix el grup MedArb València, amb investigadors d’universitats espanyoles i estrangeres. El seu objectiu és treballar a Àsia, Austràlia, Europa i Amèrica Llatina projectant les ADR. Així mateix es varen remarcar les seues línies de recerca sobre presó provisional i mesures alternatives, la conformitat de l’acusat, la justícia restaurativa i la mediació penal, així com la història del procés penal i la seua actual implicació en la societat global de la por i la justícia penal líquida, tema sobre el qual va versar la seua intervenció en l’acte realitzat en la Universidad Inca Garcilaso.

És el tercer doctorat ‘honoris causa’ que rep, després del atorgat per la Universidad Autónoma Gabriel René Moreno (Santa Cruz de la Sierra, Bolívia) i el de la Universitat d’Örebro a Suècia. Així mateix, recentment va ser nomenada membre d’honor de la Sociedad Cubana de Derecho Procesal i membre honorífic de la Facultad de Derecho d'Orense, en la Universidad de Vigo.