Seminari Interuniversitari “Drets Fonamentals i Fonaments del Sistema Penal” en memòria del professor Tomás S. Vives Antón

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 22 de març de 2023
 

El passat 21 de març va tindre lloc en el Saló de Graus "Ascensión Xirivella" de la Facultat de Dret de la Universitat de València el Seminari Interuniversitari “Drets Fonamentals i Fonaments del Sistema Penal” en memòria del professor Tomás S. Vives Antón.

El Seminari Interuniversitari organitzat per la Generalitat Valenciana, la Facultat de Dret de la Universitat de València i Tirant Editorial va tindre l'objectiu de commemorar la figura del professor Tomas S. Vives, Vicepresident del Tribunal Constitucional entre 2001 i 2004, Catedràtic de Dret Penal i ex vicerector de la Universitat de València i de la Universitat d'Alacant. Durant la seua trajectòria va ser guardonat amb el Premi Rellevància Social del Consell Social de la Universitat Miguel Hernández (2016) i amb la Distinció per la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals de la Generalitat Valenciana (2019), entre altres.

Aquest acte es va iniciar a les 9.30 h amb la inauguració a càrrec de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; la Fiscal Superior de la Comunitat Valenciana, Teresa Gisbert; el degà de la Facultat de Dret, Javier Palao; i el director del ICCP, José L. González. Al llarg de tota la jornada els assistents van tindre l'oportunitat d'escoltar quatre taules redones que van abastar diferents temes relacionats amb el dret.

En primer lloc, de 10 a 11 h, va tindre lloc la taula redona “Semblances” en la qual van intervindre l'Exvicepresidenta del Govern i consellera permanent del Consell d'Estat, Mª Teresa Fernández de la Vega; el catedràtic de Dret Penal de la UVEG i membre del CJCCV, Juan Carlos Carbonell Mateu i el catedràtic emèrit de Dret Constitucional de la UC3M, Luis López Guerra i va moderar l'exlletrat del TC i del CGPJ Fernando Escribano Mora.

Entre les 11 i les 12:15h el tema tractat va ser “Drets Fonamentals” i el van abordar el Lletrat del TC, Ignacio Sánchez; el exmagistrat de la Sala Segona del TS, Luciano Varela; el catedràtic de Dret Processal de la UC3M, Víctor Moreno; i el Magistrat de l'Audiència Provincial de València, Salvador Camarena que van ser moderats pel professor de Dret Constitucional i Director del IDHUV, Fernando Flores.

Després d'una xicoteta pausa els assistents van poder gaudir de la taula redona sobre la Filosofia del Llenguatge a càrrec del catedràtic de Filosofia del Dret de la UVEG i Senador, Javier de Lucas; el catedràtic emèrit de Filosofia de la UVEG, Manuel Jiménez i el professor de Dret Penal de la Universidade do Coruña, José Antonio Ramos, moderada pel professor de Dret Penal de la UVEG, Javier Mira Benavent.

L'última intervenció va versar sobre els fonaments del Sistema Penal i en ella van participar el catedràtic emèrit de Dret Penal de la Universidad Pablo de Olavide, Francisco Muñoz; el catedràtic de Dret Penal de la Universidade do Coruña, Carlos Martínez-Buján; i el catedràtic de Dret Penal de la Universidad Federal do Paraná i Fiscal, Paulo Cesar, moderats per la catedràtica de Dret Penal de la UVEG, Cristina Guisasola.

La clausura va ser a càrrec de la catedràtica de Dret Penal de l'UJI, María Luisa Cuerda i la catedràtica de Dret Penal i directora del Departament de Dret Penal de la UV, Vicenta Cervelló.