El seminari 'Cultura a la presó' analitza el paper integrador de la cultura en centres penitenciaris

  • Fundació General UV
  • 23 de setembre de 2022
 
Imatge projecte 'Impresas'.
Imatge projecte 'Impresas'.

L'Observatori Cultural de la Universitat de València va organitzar l’activitat 'Cultura a la presó', que va tindre lloc, el passat 22 de setembre, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau. El seminari comptà amb expertes que han liderat projectes artístics en presons de diferents llocs d'Espanya.

És capaç de modificar la cultura l’entorn penitenciari? Aquesta és la gran pregunta a la qual es tractà de donar resposta en el primer seminari del curs 2022-2023 que va organitzar l’Observatori Cultural de la Universitat de València. Quatre expertes analitzaren el paper que pot jugar la cultura entre les persones recloses a la presó, ja que està demostrat que la cultura i, l’art en particular, estimula el desenvolupament de la creativitat, contribueix a reforçar l’autoestima i compleix una funció terapèutica. 

No obstant això, els beneficis que pot portar la cultura amb les persones privades de llibertat té desafiaments complexos difícils de tractar, com el paper que juguen els treballadors penitenciaris en aquestes activitats o el vertader paper de l’art com a rehabilitador de les persones. 

'Cultura a la presó' comptà amb la intervenció d’Elena Cánovas, fundadora i directora de la Companyia Teatre YESES; de María Rufilanchas, creadora de 'A las Olvidadas' i fundadora de ‘teta & teta’; i Cristina Sampere, directora de la Fundació Setba. El seminari va estar moderat per la periodista Pilar Almenar (directora del projecte #Impresas) i va ser presentat per la vicerectora de Cultura i Societat de la UV, Ester Alba.

Aquest va ser el primer seminari del nou curs acadèmic que organitza l’Observatori Cultural de la Universitat de València, però l’últim quadrimestre de l’any té plantejat altres seminaris interessants. El 18 d’octubre se celebrarà 'Màgia: del mite a la realitat virtual', amb la intervenció de Ramón Mayrata; i el 30 de novembre, 'La cultura en Transiciò', amb l’experta Giulia Quaggio. Finalment, el 14 de desembre tancarà el quadrimestre el seminari 'Centelles: imatge, memòria y arxiu', amb Teresa Ferré.