La Ruta de la Seda, una exposició itinerant de la Universitat de València, en el Botànic

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 19 de febrer de 2021
 
Imagen de la noticia

Des del divendres 19 de febrer al 28 de març els interessats podran visitar aquesta mostra expositiva en el Jardí Botànic de la Universitat de València. L'exposició 'La participació valenciana en la Ruta de la Seda. Història, paisatge i patrimoni' posa de manifest l’enorme influència que va tindre la seda en la història i la cultura valencianes entre els segles XV i XIX.

Els 22 panells que componen aquesta exposició, els continguts de la qual han sigut elaborats pels professors Ricardo Franch (comissari), Germán Navarro i Daniel Muñoz, constitueixen un excel·lent compendi amb una mirada transversal, que manifesta la importància de la producció, la transformació i el comerç de la seda per a València i el seu entorn territorial durant el període segle XV-XIX. Aquesta exposició, produïda pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, amb la col·laboració de Caixa Popular i Turisme Comunitat Valenciana, pretén contribuir al coneixement d'un episodi de la nostra història vinculada al territori valencià.

Entre els segles XV i XIX, la seda va tindre una enorme importància per als valencians. El cultiu de la morera es va difondre en les terres més fèrtils de regadiu. El Regne de València va desplaçar des de mitjan segle XVI a Granada com a principal zona productora de fibra de seda de la península, mantenint aquesta hegemonia fins a mitjan segle XIX. Per la seua banda, el gremi de “velluters”, creat en 1479, es va convertir ràpidament en l'ofici més important de la ciutat de València. Però, després de la decadència de Toledo a la fi del segle XVII, València va ostentar també l'hegemonia en la producció de teixits de seda de l'Espanya del segle XVIII. No obstant això, la crisi que va experimentar el sector en el segle XIX va donar lloc a la deterioració del patrimoni i l'oblit dels testimonis d'aquest passat seder.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha manifestat l'oportunitat d'aquesta exposició, perquè la seua itinerància per les ciutats i poblacions valencianes permetrà difondre les claus de la cultura de la seda en un tram singular de la història dels valencians i valencianes.

“La present exposició pretén contribuir a la recuperació de la memòria col·lectiva d'una activitat que tanta influència ha exercit en la nostra història”, ha subratllat el comissari de la mostra i professor de la Universitat de València, Ricardo Franch.

Per la seua banda, el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, ha comentat que “la Universitat de València, sensible a la història dels valencians i compromesa amb el seu entorn territorial, ha impulsat i realitzat aquesta exposició que es justifica pel significat que va adquirir la ciutat de València en les rutes del comerç en l'entorn del Mediterrani occidental, a partir del segle XV”.

Més informació: