La rectora Mavi Mestre inaugura la 35 Universitat d’Estiu de Gandia

  • Gabinet de Premsa
  • 13 de juliol de 2018
 
Moment de la inauguració.
Moment de la inauguració.

Aquest dijous (12 de juliol) s’ha celebrat l’acte inaugural de la 35 Universitat d’Estiu de Gandia que ha arrancat a la capital de la Safor i que s’allargarà fins el divendres 20 de juliol. L’acte ha estat presidit per la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre; per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; i per la diputada provincial Mercedes Berenguer. Les tres han centrat les seues intervencions en el lema d’aquesta edició: “A cavall entre dos segles”

Al seu discurs, la rectora Mestre ha manifestat la seua alegria per trobar-se a Gandia, no tan sols per inaugurar la degana de les Universitats d’estiu, “creada al 1984 i que va créixer amb la nostra democràcia” sinó també per trobar-se a La Safor, la seua comarca d’origen i per compartir taula amb dues dones “valentes i lluitadores”. Al llarg de la seua intervenció Mestre ha fet un repàs al moment en que ens trobem “marcat pel pas entre segles. Un s.XX definit per molts com un temps de clarobscurs, una era complexa on visquerem molts avanços però també moltes barbàries i també un segle ple d’ideals i moviments transformadors i d’alliberament tals com el maig del 60 o la Primavera de Praga i un segle XXI marcat, també per grans avanços però ple d’incerteses, reptes i riscos”. Una realitat, continuava la Rectora, “que es debat cada dia a les nostres aules, les aules d’una Universitat pública, valenciana i oberta al món des d’on es demanda, cada dia, polítiques actives per transformar la nostra societat i construir un segle XXI més participatiu i democràtic que ens ajude a fer un món més lliure, més just i amb majors nivells de benestar”.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha definit la Universitat d’Estiu com un tercer espai: “En un món cada vegada més globalitzat i on els ciutadans estan més interconnectats és necessari fomentar les ciutats on es treballe la creativitat, els espais compartits  i on es propícia el debat, l’intercanvi d’idees i coneixements”. Un d’aquests espais, plantejava Morant, “és la Universitat d’Estiu que fa millor la nostra ciutat”. La inauguració institucional ha comptat, també, amb la participació de la diputada Mercer Berenguer. Enguany, la UEG compta amb el patrocini de la Diputació de València.

A més, a l’acte inaugural han assistit el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el gerent de la Fundació General de la UV, Cristóbal Súria; la delegada d’estudiants, Meme Elizalde, així com representants de les associacions empresarials de la comarca. 

Conferència inaugural

Enguany, la conferència inaugural ha estat a càrrec d’Ana Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura, i portava per títol  “El segle XXI: dilemes morals per una construcció social”. En el seu discurs Noguera ha realitzat un repàs de les efemèrides que es compleixen aquest 2018 i que ens fan situar-nos “A cavall entre dos segles”, lema de l’edició d’enguany: els 70 anys de la Declaració de Drets Humans, el centenari de la finalització de la I Guerra Mundial, els 40 anys de la Constitució Espanyola o el cinquantenari del Maig del 68. 

Alhora Ana Noguera ha plantejat els principals reptes als que s’enfronta la societat ja ben entrat el S.XXI: la revolució de les dones, la immigració, el desencant democràtic, el canvi climàtic o el consum hedonista. Problemes, que segons considera Noguera, cal solucionar des de la via política i que ens situen front una procés de canvi social.

La conferenciant inaugural d’enguany compta amb un ampli currículum. Ana Noguera és, a més de membre del Consell Valencià de Cultura,  Doctora en Filosofia per la Universitat de València, membre del consell de redacció de la revista Temas para el Debate i crítica de llibres de la revista Sistema. A més, és membre de les associacions literàries Concilyarte i Clave.

Recepció institucional

La inauguració de la Universitat d’Estiu ha estat precedida per un acte institucional a l’alcaldia de la ciutat. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha rebut la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, en la que ha estat la seua primera visita a la ciutat des que fou anomenada primera autoritat de la Universitat. La rectora ha signat al llibre d’honor de la ciutat i ha pogut intercanviar parers tant amb l’alcaldessa com amb els portaveus dels grups municipals.


 

Més informació: