El Rector Peset presenta l’exposició ‘HomoAlphabet’, de Ricard Huerta, coincidint amb el dia de l’Orgull LGTB

  • 19 de juny de 2017
 
PRIDE

El Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València acull l’exposició ‘HomoAlphabet’, de Ricard Huerta, un projecte artístic i de recerca universitària que incorpora elements reivindicatius en defensa dels drets humans de les persones i els col·lectius LGTB, pel que fa al reconeixement de la diferència i de la diversitat sexual. La mostra serà inaugurada aquest dimecres (20 hores) coincidint amb el dia internacional de l’Orgull LGTB.

En paraules de l’artista i professor Ricard Huerta: “Els col·lectius i les persones LGTB portem molts anys de lluita reclamant un tractament just i un major respecte en tots els sentits. Hem aconseguit fer visible aquesta realitat plural, una visibilitat necessària que de manera progressiva i constant va donant fruits en positiu, tant a nivell social, com en els àmbits cultural, familiar, associacionista, legal i educatiu. HomoAlphabet és una celebració de la diversitat, però també és un crit d’alerta, perquè no podem oblidar que a molts països del món continua perseguint-se l’homosexualitat, fins i tot amb la pena de mort, o que cal continuar educant per tal de combatre l’homofòbia i la transfòbia, a tots els nivells i a tots els àmbits.”

Alguns exemples d’aquest interès i activisme de Ricard Huerta són l’organització de congressos i jornades – com el Congrés EDADIS, celebrat a la Universitat de València en novembre de 2014 – o l’edició de diverses publicacions com “Educación artística y diversidad sexual” o “Transeducar. Arte, docencia y derechos LGTB” que son ja avui una referència editorial a l’àmbit de les temàtiques LGTB.

Dins d’aquesta línia de recerca i difusió, Ricard Huerta presenta ara el seu projecte artístic ‘HomoAlphabet’, on l’alfabet ha estat una de les estratègies emprades per a l’articulació conceptual de les tres sèries pictòriques que construeixen el conjunt de la mostra.

El propòsit de l‘ exposició ‘HomoAlphabet’, concebuda como una metàfora visual del refugi íntim de l’artista, és proporcionar al visitant arguments per viure una experiència d‘aproximació sensible i reflexiva al món LGTB per tal de pensar i debatre obertament, en públic i en privat, a partir del nou repertori lèxic que significa a cadascuna de les lletres de l’HomoAlphabet.

AIDS, Bisexual, Culture, Education, Feminisms, Gay, Homophobia, Identities, Judith (Butler), Kavafis, Lesbian, Marriage, Opportunities, Pride, Queer, Rights, Stonewall, Trans, Urko (Gato), Violence i Zerolo són les veus de la proposta artística i reivindicativa de Ricard Huerta. Però, com explica l’artista “hi ha molts conceptes que no apareixen a la selecció de l’HomoAlphabet. Per sort, la riquesa de l’univers LGTB és immensa, i constantment neixen noves qüestions que cal anar debatent i interpretant. Però aquesta és una primera sèrie, i considerem que els elements incorporats poden resultar efectius per iniciar un camí molt més suggeridor.”

La mostra serà inaugurada el dimecres 21 de juny a les 20h. per Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, l’artista i professor Ricard Huerta, i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

Han col·laborat en la producció d’aquest projecte: Creari, grup de recerca en pedagogies culturals; IUCIE, Institut de Creativitat i Innovacions Educatives; i l’Àrea de Didàctica de l’Expressió Plàstica de la Universitat de València.

Activitats Complementàries

El proper dimecres, 28 de juny, a les 20h. es realitzarà una visita a l'exposició dinamitzada pel propi artista, on cada assistent podrà triar el seu videoclip preferit per tal d’anar visitant els diferents espais de l’exposició amb comentaris de l’artista i explicacions sobre el projecte artístic.

Així mateix el dimecres 5 de juliol tindrà lloc la conferència ‘L’Homofòbia en la Història’ a càrrec del professor Germán Navarro Espinach, catedràtic d’Història Medieval de la Universidad de Zaragoza i la presentació del llibre ‘HomoAlphabet’, a càrrec de Ricard Huerta i diferents persones especialistes en temàtiques LGTB.

L’exposició romandrà oberta al públic del 21 de juny al 12 de juliol de 2017, de dimarts a diumenge d’11’00 a 19’00 hores a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València Plaça Forn de Sant Nicolau, 4. 46001- València.