Qualitat Democràtica i la Universitat de València col·laboren en la identificació de víctimes de la Guerra Civil i el franquisme

  • Gabinet de la Rectora
  • 14 de juliol de 2021
 

El conveni afavorirà la millora de les taxes d'identificació a través de noves tècniques. Aquesta identificació permetrà que tornen a les seues localitats d'origen amb els seus éssers estimats.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, i la Universitat de València han signat el conveni de col·laboració que permetrà desenvolupar projectes de recerca i innovació en la identificació de les víctimes de la Guerra Civil i del franquisme.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha afirmat que amb aquest conveni "treballarem colze a colze amb la Universitat de València i FISABIO per a millorar les taxes d'identificació de les restes de les víctimes trobades a les fosses de la Comunitat", al que ha afegit que "volem que aquestes taxes siguen cada vegada més elevades perquè les restes de les persones que van ser assassinades fa més de 80 anys puguen tornar als seus pobles amb els seus éssers estimats".

Pérez Garijo ha assenyalat també que "aquesta col·laboració demostra l'interès de les institucions per seguir avançant en polítiques de justícia, memòria i reparació".

Per la seua part, la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha assenyalat que "aquest conveni és molt important pel que suposa de recuperació de la nostra memòria històrica. Però sobretot per la part de la retrobada que implica la recuperació de les restes humanes de persones sepultades en les fosses".

D'aquesta manera, amb la col·laboració entre Generalitat, FISABIO i la Universitat de València "fem possible aquest retrobament de les famílies, més de 80 anys després", ha ressaltat Mavi Mestre.

Millora de les taxes d'identificació

L'objectiu és impulsar la investigació i innovació interdisciplinària en la identificació de víctimes de la Guerra Civil i del franquisme que contribuïsca a millorar les taxes d'identificació a través de noves tècniques, així com la transferència i difusió científica i social.

Aquest acord desenvolupa el conveni marc de col·laboració subscrit el passat mes de març amb FISABIO i la Universitat de València per a promoure aquest tipus de treballs a través de l'anàlisi genètica, l'anàlisi forense i l'estudi del context històric per a aconseguir un notable avanç en el procés d'identificació, aportant des de cada un d'aquests àmbits de coneixement solucions als obstacles interdisciplinaris que dificulten la identificació.

Per a això, es desenvoluparan línies d'investigació corresponents a l'anàlisi forense i estudi del context històric; activitats orientades a promoure i impulsar projectes d'investigació i un altre tipus d'estudis que generen coneixement; realització de treballs de recerca; assessorament mutu; cooperació amb altres projectes de recerca de la mateixa o anàleg objecte; organització d'activitats comunes com seminaris, xerrades, jornades i congressos; elaboració de publicacions; així com creació i manteniment d'eines de difusió a internet; entre altres accions.

La Conselleria de Qualitat Democràtica aporta 72.000 euros a la Universitat de València per al desenvolupament d'aquests projectes el 2021.

Arxivat en: Càtedres , Convenis