El Projecte BioRoboost, coordinat per la Universitat, presenta el seu llibre blanc sobre estàndards en Biologia Sintètica

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 20 de setembre de 2021
 
Manuel Porcar.
Manuel Porcar.

Manuel Porcar, investigador principal del projecte i líder del Grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, centre mixt de la Universitat de València i del CSIC), ha presentat el llibre Standardisation in Synthetic Biology: State-of-the-art and recommendations for policy makers. L’acte, organitzat pel projecte europeu BioRoboost sobre estandardització en el camp de la Biologia Sintètica, es va desenvolupar en una sèrie de reunions celebrades a València el 15 i 16 de setembre en què participaren representants de la indústria biotecnològica.

El llibre conté una sèrie de recomanacions específiques perquè aquells amb poder de decisió científica i política caminen cap a l’estandardització de la Biologia Sintètica. El llibre proposa accions senzilles i línies generals que permeten avançar cap a la definició d’estàndards. Com destaca Manuel Porcar, “els estàndards són clau per a qualsevol disciplina pròpia de l’enginyeria i la biologia sintètica no pot ser menys. És molt important, per tant, desenvolupar parts biològiques, tècniques i protocols que siguen robustos, fiables i universals”.

Els estàndards estan per tot arreu en la nostra civilització, per exemple, les rosques i els caragols, les parts de les quals estan fets els nostres cotxes o els sistemes operatius que fan possible el funcionament dels nostres ordinadors i telèfons mòbils. Els estàndards funcionen perquè són robustos, fiables i universals. Però això és enginyeria. Què passa en Biotecnologia? La Biotecnologia és una enginyeria de funcions biològiques més enllà de les evolucionades en la naturalesa. La versió més avançada de la Biotecnologia és la biologia sintètica que té l’objectiu de fer possible el disseny i la construcció d’organismes vius. Per a aconseguir aquesta estandardització va nàixer el projecte del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea BioRoboost.

Al llarg dels últims tres anys, una combinació única de 25 entitats (21 entitats europees i 6 no europees) com ara laboratoris d’investigació, científics socials, empreses i experts relacionats amb la Biotecnologia d’Europa, Àsia i els Estats Units, ha dut a terme un ampli treball de recerca. La Universitat de València participa activament en una de les revolucions científiques i tecnològiques que decidiran el curs del coneixement futur.

En aquestes reunions van participar representants internacionals de la indústria biotecnològica internacional, nacional i local, com el cas de la Darwin Bioprospecting Excellence, una spin-off de la Universitat de València per a parlar sobre l’impacte que tenen les activitats d’I+D+i en el futur d’aquesta indústria i la importància de les conclusions a les quals s’ha arribat amb BioRoboost. En la presentació també van participar Víctor de Lorenzo (Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC), Elena Ordozgoiti (Associació Espanyola de Normalització) i Ángel Fuentes (Comissió Europea).

 

Llibre blanc: https://standardsinsynbio.eu/wp-content/uploads/2021/09/Standardisation-in-Synthetic-ebook.pdf

BioRoboost: https://standardsinsynbio.eu/

Imatges: