El professor Josep Ballester guanya el Premi de Poesia Maria Mercè Marçal

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 10 de març de 2021
 
Josep Ballester.
Josep Ballester.

Josep Ballester, catedràtic del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València, ha guanyat la vint-i-tresena edició del Premi de Poesia Maria Mercè Marçal, un dels més prestigiosos de la literatura en llengua catalana. En la seua obra Llibre dels somnis, escrita durant l’última dècada, l’autor d’Alzira reivindica el somni com a element de la realitat i el paper de la dona en la literatura.

“Per a mi ha estat una gran alegria per diverses raons. El premi porta el nom d’una de les escriptores més originals i fonamentals de la literatura catalana contemporània. A més, molt jove, vaig tenir la satisfacció de llegir-la i conèixer-la personalment. Després el guardó té una gran trajectòria per les obres, les escriptores i els escriptors que l’han guanyat”, ha destacat el professor de la Facultat de Magisteri.

“Sovint em pregunten quina relació té ser professor d’educació literària i, al mateix temps, ser escriptor, sempre he pensat que pot ser un ingredient més que em pot ajudar a comunicar i explicar millor la creació, les habilitats i les estructures de metaforització, la interacció existent entre el text, en qualsevol suport, i el receptor, em pot ajudar a explicar la recerca i la construcció de sentit que és, en el fons, la lectura. En la nostra tasca un dels objectius darrers és formar lectors competents, reflexius i crítics. I la creació, m’ajuda o, almenys ho pense, em pot ajudar a aconseguir-ho”, apunta Ballester.

L’obra, elegida entre les 55 que s’hi presentaren a aquest concurs promogut pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell i dotat amb 3.000 euros, va ser presentada baix el pseudònim de Sofia Corella, una barreja del nom de la seua filla més menuda i el de l’escriptor del segle XV Joan Roís de Corella. L’acte de proclamació del veredicte, en línia, va ser el passat 6 de març i l’obra serà publicada per l’editorial Pagès Editors.

Josep Ballester, professor de la Facultat de Magisteri i director del Grup d’Investigació Educació Lectora, Literària, Lingüística, Cultura i Societat (ELCiS), imparteix classes de formació literària als futurs docents, metodologia i investigació de l’educació literària. També és president de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura (SEDLL). En l’àmbit literari ha rebut altres prestigiosos guardons com ara el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira (2008), el Vicent Andrés Estellés de Poesia dels Octubre (1996) o el Josep Vallverdú d’assaig (2018).