Presentació de la Càtedra d’estudis sobre el terrorisme i els drets de les seues víctimes

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 14 de març de 2023
 

La Càtedra naix de la col·laboració entre la Universitat de València i la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública. Una càtedra pionera a Espanya, especialitzada en els drets de les víctimes amb vessant investigadora i formadora.

La Universitat de València ha presentat la Càtedra Universitària d’estudis sobre el terrorisme i els drets de les seues víctimes impulsada per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública en un acte en el que ha participat la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, José García Añón; el degà de la Facultat de Dret, Francisco Javier Palao; i el director de la càtedra i catedràtic de Dret Penal de la UV, José L. González Cussac; i en el que han assistit representats d’associacions de víctimes del terrorisme, de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i professors universitaris.

Aquesta càtedra és la primera en Espanya especialitzada en violència política i drets de les víctimes que aquesta ocasiona i, a més a més, de la seua activitat investigadora, organitzarà cursos i seminaris per preservar la memòria de les víctimes.

En paraules de la Consellera, “aquesta càtedra va a mirar molt més enllà dels llibres i es assajos perquè mirarà a través dels ulls de les víctimes, ja que el seu testimoni és la millor manera de que l’estudiantat assimile els valors de la convivència i el respecte”.

Per la seua banda, Cussac ha defés la idea que “matar un home mai és defendre una idea, és sol i sempre matar un home” i ha expressat el total rebuig de la càtedra davant qualsevol tipus de violència o intimidació amb la intenció de subvertir l’ordre institucional.

El degà ha denunciat que la figura de les víctimes dins dels currículums educatius sempre ha estat rellevada a un espai residual. D’aquesta manera, ha assenyalat que “sempre es parla dels delinqüents, però mai de les víctimes”

La rectora, per la seua part ha destacat que aquesta nova càtedra és una mostra més de la bona sintonia existent entre la conselleria i la Universitat, una col·laboració de la que es beneficiarà l’estudiantat i la societat en general.

.

Arxivat en: Presentacions , Càtedres