La participació en el XXII Premi Europeu de Divulgació Científica de la Universitat es triplica respecte al 2015

  • 14 d’octubre de 2016
 
XXII Premi Europeu de Divulgació Científica

La participació en el XXII Premi Europeu de Divulgació Científica ‘Estudi General’ de la Universitat de València ha augmentat un 300% respecte a l’edició de l’any 2015, i ha passat de 7 a 21 originals presentats. Els treballs aspiren a un guardó únic de 12.000 euros i l’obra guanyadora es publicarà en la col·lecció ‘Sense Fronteres’. El jurat farà públic el veredicte el dia 11 de novembre, en el marc del lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

Els treballs presentats en l’edició del 2016, de gran varietat, fan referència a aspectes d’Humanitats, Socials i Ciències, i hi ha originals escrits en valencià, castellà i anglès. La relació definitiva de manuscrits que hi participen es pot consultar en l’enllaç http://ir.uv.es/NTXBP0M

El guardó el convoca i l’organitza la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, amb la col·laboració d’Edicions Bromera i de l’Ajuntament d’Alzira. Té la finalitat d’estimular la creació i la difusió d’obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l’abast del públic general, i dels estudiants preuniversitaris en particular, els avanços científics i tecnològics i també la divulgació d’aspectes interessants de les diverses branques del saber. 

El jurat d’enguany està format per Pilar Campins, vicerectora d’Investigació i Política Científica; Fernando Sapiña, director de la col·lecció «Sense Fronteres»; Pedro Gómez Romero, guardonat en la 21a edició d’aquest premi; Beatriz Gallardo, investigadora del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació; i María José Lorente, investigadora del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física de la Universitat de València. 

La persona guanyadora d’aquesta XXII edició del Premi Europeu de Divulgació Científica ‘Estudi General’ rebrà la dotació econòmica del premi en metàl·lic en la gala del 21 de novembre, així com el trofeu dissenyat per Manuel Boix, símbol dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

El manuscrit guardonat el coeditaran en valencià Edicions Bromera i el Servei de Publicacions de la Universitat, en la col·lecció «Sense Fronteres» de les dues entitats. A més de les obres guardonades, i a instància del jurat, la Càtedra de Divulgació de la Ciència pot publicar en forma del llibre altres originals presentats. 

Pedro Gómez Romero, guanyador del Premi Europeu de Divulgació Científica ‘Estudi General’ en l’edició del 2015, participarà amb la periodista Reis Juan en el diàleg ‘Ciència per a millorar el món’, que tindrà lloc dins del programa d’activitats dels premis literaris Ciutat d’Alzira 2016. L’acte serà dijous 10 de novembre, a les 19 hores, a l’Auditori de la Casa de Cultura d’Alzira. 

Vint-i-dos edicions del premi
La relació de guanyadores i guanyadors del Premi Europeu de Divulgació Científica ‘Estudi General’, la formen Xavier Duran (1995), Daniel Ramón (1996), Jaume Bertranpetit i Cristina Junyent (1997), Juan Carlos López (1998) i els germans Francisco i Constantino Armesto (1999). L’any 2000 Jorge Velasco s’hi va imposar, mentre que els següents, el 2001 i el 2002, el guardó va ser per Carles Lalueza i Óscar Vilarroya, respectivament. 

Adolf Tobeña i Fernando Sapiña (2004), com a primer i segon premiats, Vicent J. Martínez (2005), Fernando J. Ballesteros (2006), Jesús Purroy (2007), Amador Menéndez (2009) i David Bueno (2010) són altres dels guardonats amb el Premi Europeu de Divulgació Científica “Estudi General”. L’últim lustre, els premiats han sigut José María Seguí Simarro (2011), Susana Manrubia i Damián H. Zanette (2012),  Salvador Macip i Chris Willmott (2013), Antonio Rial (2014) i Pedro Gómez Romero (2015). El 2003 i el 2008 el premi va quedar desert.

Data d'actualització: 14 de octubre de 2016 13:31.