L’Orquestra de la Universitat i la flautista valenciana Amalia Tortajada inauguren el curs amb el tradicional concert d’obertura

  • Fundació General UV
  • 16 d’octubre de 2019
 
Concert d'obertura 2019-2020, al Teatre Olympia.
Concert d'obertura 2019-2020, al Teatre Olympia.

La Universitat de València va celebrar dimarts 15 d’octubre el seu tradicional concert d’obertura de curs, que enguany tingué lloc al Teatre Olympia de València, interpretat per l’Orquestra Filharmònica de la Universitat, sota la batuta de Beatriz Fernández Aucejo, i la flautista valenciana Amalia Tortajada, com a solista. El repertori (Debussy, Mozart i Schumann) va servir per a viatjar en el temps a través dels estils musicals protagonistes dels darrers tres segles.

Amb aquest concert, la Universitat de València obria el curs acadèmic 2019-2020 i l’acte comptà amb la presència de la rectora, Mavi Mestre.

El concert, que aportà un especial protagonisme als instruments de vent i el simfonisme, es dividia en dues parts. Una primera amb la flauta travessera com a instrument central i una intervenció simfònica menor, i una segona on participà la plantilla completa de l’Orquestra valenciana.

Així, obria l’espectacle el ‘Preludi a la migdiada d’un faune’ de C. Debussy, “una peça simfònica que compta amb el protagonisme de la flauta travessera”, assenyalà Fernández Aucejo, i que resulta representativa de l’estil impressionista de finals del segle XIX. Segons va reconéixer el mateix compositor francés, es tracta d’una obra inspirada en la bella poesia de Mallarmé, suggeridora d’un “paisatge sonor” que recorda l’Antiguitat grega, la naturalesa i els éssers mitològics com ara nimfes, faunes i nàiades, característiques pròpies de les èglogues literàries.

En aquesta primera part, Fernández Aucejo va fer un salt enrere i s’endinsà en el classicisme del segle XVIII, liderat per Mozart, amb el ‘Concert per a flauta i orquestra núm. 1 en sol major K313’. “Vull que l’Orquestra mostre sobre l’escenari la capacitat de compaginar, posar en pràctica i reflectir les característiques principals en la interpretació dels estils que abordem durant el període de formació, per això he triat un repertori que inclou impressionisme, classicisme i, fins i tot, romanticisme”, apuntava la directora titular.

En aquesta peça destacà la intervenció de la valenciana Amalia Tortajada, flauta de l’Orquestra Gulbenkian de Lisboa des del 2012 i exmembre de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat. “Interpretaré el ‘Concert per a flauta i orquestra en sol major’, un dels més importants per als repertoris de flauta i, per tant, serà un desafiament, perquè, a més, torne a tocar a casa i amb l’Orquestra de la Universitat, on em vaig formar juntament amb Beatriz Fernández, col·lega i amiga”, deia la flautista nascuda a Bunyol.

Quant al romanticisme que l’Orquestra executà en el concert, va ser en la segona part a través de la ‘Simfonia núm. 1 (‘Primavera’) en si bemoll major, opus 38’ de Robert Schumann, la primera de les quatre simfonies que va compondre l’autor alemany en la primera meitat del XIX. Potser siga la simfonia més tradicional i, per tant, la que presenta una menor originalitat, no obstant, “és la primera vegada que Schumann s’endinsa en el simfonisme i ho fa inspirant-se –ho tornem a veure– en la poesia, segons algunes teories (unes altres asseguren que la inspiració de Schumann són unes obres per a veu i piano)”, apuntava Beatriz Fernández. De fet, el títol d’aquesta Simfonia, ‘Primavera’, es deu al poema del també alemany Adolf Böttger. En qualsevol cas, es tracta d’una peça interpretada amb un to optimista i una estructura romàntica clàssica que posà de relleu la capacitat interpretativa del cent per cent de la plantilla orquestral.

Era, en definitiva, “un repertori molt particular que requereix una gran habilitat musical per a canviar totalment l’articulació interpretativa en cada moviment, en cada peça, i en tan poc interval de temps”, sostenia la directora, qui es presentà davant del seu segon concert d’obertura de curs “molt il·lusionada” després d’un any al front de la Filharmònica valenciana (cal recordar que Beatriz Fernández Aucejo és la primera dona directora d’una orquestra universitària espanyola). “Durant el concert de l’any passat em trobava en un moment d’adaptació, estava aterrant i sentia molta il·lusió, però enguany tot és més immens, perquè suposa un repte continuar fent les coses com cal fer-les per a mantindre l’èxit de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. Un èxit que celebrarem l’any que ve en el 25é aniversari de la seua fundació amb una programació que inclourà nous continguts acadèmics: atractius per a la formació i que, a més, responguen a les exigències del públic valencià”.

El concert d’obertura de curs de l’Orquestra de la Universitat serà interpretat novament aquesta setmana a Gandia, al Teatre Serrano, dijous 17 a les 19:30 hores, i s’inclou, d’altra banda, en la programació de tardor de l’Ajuntament de Llíria, on tindrà lloc dissabte dia 19.

Més informació: