Oberta la matrícula de la 35a Universitat d’Estiu de Gandia

  • Fundació General UV
  • 25 de maig de 2018
 
D'esquerra a dreta: Jorge Hermosilla, Diana Morant i Emili Aura. Foto: Àlex Oltra.
D'esquerra a dreta: Jorge Hermosilla, Diana Morant i Emili Aura. Foto: Àlex Oltra.

Del 12 al 20 de juliol se celebrarà la 35a Universitat d’Estiu de Gandia (UEG) de la Universitat de València que enguany presenta una oferta d’11 cursos i 8 tallers. La matrícula es pot realitzar des d’aquest divendres, 25 de maig, fins el 9 de juliol. L’oferta acadèmica es completa, com és habitual, amb una programació d’activitats obertes al públic en general.

Ja està oberta la matrícula dels cursos i tallers de la UEG que es pot formalitzar en la web www.uegandia.es 

Els cursos, de temàtica variada, tenen una duració d’entre 10 i 8 hores, i s’organitzen a partir del lema d’aquesta edició: ‘A cavall entre dos segles’.

L’oferta de cursos es pot dividir en blocs: el primer d’ells dedicat a la Medicina i les Ciències on destaquen cursos com el dedicat a la reproducció humana i organitzat per Antonio Pellicer, director de l’IVI, o el dedicat als neandertals on participaran alguns dels principals investigadors en Teoria Evolutiva i Paleontologia de l’actualitat. Altre bloc seria el dedicat a la Comunicació i les Ciències Socials on s’ha programat un curs que tractarà el periodisme en el segle XXI i on participen periodistes destacats com ara Jesús Maraña, Lola Bañón o Esther Palomera; o un altre dedicat a l’estat actual de la democràcia i l’estat constitucional, i en el qual participaran l’exportaveu de ‘Jueces para la Democracia’, Joaquim Bosch, i la periodista Elisa Beni. Un tercer bloc de cursos el componen aquells dedicats al Patrimoni on sobreix el curs sobre ‘Fotografia, memòria i patrimoni’.

L’estiu de les dones
Aquesta edició de la UEG presenta a més dues novetats. En primer lloc, la constitució en el marc de la UEG de l’espai ‘L’estiu de les dones’, impulsat en col·laboració amb el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València i on s’inclouen tres propostes: un curs sobre el paper del feminisme en els canvis que estan produint-se en l’actualitat, dirigit per la catedràtica Isabel Morant, i dos tallers: el primer dedicat a analitzar el paper d’un grup de dones del Cabanyal, i un seminari sobre política i feminisme impartit per la històrica feminista Lidia Falcón. La segona novetat implica la tornada a la UEG de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que torna a l’organització d’aquesta cita estiuenca amb un curs dedicat als clàssics valencians i un seminari sobre Francesc Ferrer i Pastor quan s’hagueren complit 100 anys del seu naixement.

Pel que respecta als tallers, a banda dels ja anomenats, aquesta edició presenta altres dedicats a temàtiques tan variades com el jazz, el cinema, l’enquadernació o l’educació, o fins i tot un taller sobre introducció al ‘mindfulness’ des de la tradició budista, dirigit per Francisco Fernández Villalba, conegut com Dokushô Villalba, mestre budista.

Activitats obertes
La programació de la Universitat d’Estiu es completa, com és habitual, amb una àmplia programació d’activitats obertes a la ciutadania. La primera d’elles serà la conferència inaugural que impartirà Anna Noguera, membre del Consell Valencià de Cultura, i que se celebrarà dijous, 12 de juliol, al Jardí de la Casa de la Marquesa. Dilluns 16, serà el torn de la periodista Rosa Maria Calaf, qui farà una intervenció amb el títol ‘Contant el món en femení’; dimarts 17, hi haurà la taula redona ‘Revolució digital o involució intel·lectual’, on participaran els periodistes Lola Bañón, Jesús Maraña i Esther Palomera; dimecres 18, el sociòleg Ignacio Sánchez Cuenca parlarà sobre ‘Què hi haurà darrere de la democràcia’; mentre que, dijous 19, el magistrat i exportaveu de ‘Jueces para la Democracia’ parlarà sobre el retrocés de les llibertats. L’última taula redona d’aquesta edició serà l’organitzada per la Càtedra Cucó i en ella s’analitzarà el conflicte català de la mà de l’escriptor Antoni Puigvert. Com sempre, totes les conferències seran a les 20 hores a la Casa de la Marquesa.

Per les nits, a les 22:30 hores, l’activitat es trasllada al Jardí de la mà del teatre i la música. L’activitat començarà dijous 12 quan la companyia Escena Erasmus presente l’obra ‘La Gran Final’; mentre que, divendres 13, es programaran monòlegs científics. D’altra banda, la música serà la protagonista a partir de la següent setmana. Dilluns 16, la cantant Cristina Blasco presentarà un homenatge a Chavela Vargas; i, dimarts 17, serà el torn de la Benimaclet Big Band. Dimecres 18, The Red Velvets seran les encarregades de reinterpretar els clàssics del swing i el jazz. També els Jòvens, que actuaran dijous 19, són especialistes en reinterpretacions però, en aquest cas, de la música tradicional valenciana. L’última actuació, divendres 20, estarà protagonitzada per That Old Feeling, un quintet de jazz que presenta una interessant novetat: la de comptar amb una veu masculina sobre l’escenari, la d’Òscar Briz.

Suport institucional
Aquesta edició de la Universitat d’Estiu ha estat presentada aquest divendres, 25 de maig, pel vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; pel director del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, J. Emili Aura; i per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant. El vicerector Jorge Hermosilla ha destacat la solvència d’aquesta UEG com a la “degana de les universitats d’estiu valencianes fruit de la complicitat entre les dues institucions organitzadores”. A més, el vicerector ha anunciat la tornada de la Diputació de València al patrocini de la UEG i ha volgut recalcar la importància del nou espai dedicat als estudis relacionats amb les dones. 

Per la seua banda, l’alcaldessa Morant ha destacat que la UEG és una cita “essencial per a totes aquelles persones que tinguen una ment oberta i que vulguen participar en un intercanvi d’idees. La Universitat d’Estiu és una d’eixes propostes acadèmiques que ens prestigien com a ciutat”. A més, Diana Morant ha elogiat l’encert en els temes elegits tant per als cursos com per a les activitats obertes per ser “aquells que afecten actualment a la societat”, així com en l’elecció de la conferenciant inaugural “per la seua impecable trajectòria professional, pel seu compromís amb el feminisme, amb la solidaritat i amb la cultura”. Per la seua banda, J. Emili Aura ha justificat el lema elegit en aquesta edició: “Aquesta edició portarà com a lema ‘A cavall entre dos segles’ i serà una edició que se situa com a punt d’inflexió entre els segles XX i XXI, i que ens ofereix l’oportunitat de fer balanç, d’analitzar el present des de la perspectiva que ens donen els temps passats i treballar per a construir el futur”. 

Més informació: