La Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT) ompli València de ciència per a tots els públics

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 de setembre de 2021
 
Mónica Bolufer, María Piles i Eugenio Coronado.
Mónica Bolufer, María Piles i Eugenio Coronado.

La Universitat de València (UV), FISABIO, INCLIVA i el CSIC han organitzat la Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT) a València, amb activitats de ciència per a tots els públics, la vesprada i nit del 24 de setembre. La ciutat s’uneix així a la Nit Europea dels Investigadors (European Researchers’ Night), un esdeveniment que se celebra a 370 ciutats europees i que en l’antic llit del riu Túria inclou una trentena de tallers i actuacions amb la ciència mediterrània com a fil conductor. L’entrada és lliure amb limitació d’aforament.

La UV participa en MEDNIGHT, que tindrà lloc en l’antic llit del Túria enfront de Palau de la Música, amb un monòleg de María Piles Guillem, investigadora Ramón i Cajal del Laboratori de Processament d’Imatges (IPL), així com quatre tallers: Arqueoquímica: desxifrant ‘MATRIX’, Luminescència, Com netejar aigua amb MOF i Com fer slime a casa. A més, en el projecte European Corner explicaran els seus projectes d’investigació Mónica Bolufer, catedràtica d’Història Moderna de la UV i investigadora a l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona i Eugenio Coronado, catedràtic de Química Inorgànica de la UV i director de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol). A més, Publicacions de la Universitat de València comptarà amb un espai propi en l’esdeveniment.

MEDNIGHT és un projecte europeu que durant tres mesos ha portat la ciència que es fa en diversos països del Mediterrani als carrers i les platges de diferents ciutats banyades per aquest mar. València s’uneix així a Cartagena, Múrcia, Oriola, Alacant, Castelló de la Plana, Messina, Creta, Limnos, Nicòsia i Malta en la celebració d’aquest esdeveniment.

L’esdeveniment de València coincideix amb la Nit Europea dels Investigadors en unes altres 370 ciutats d’Europa. És la ‘fi de festa’ de MEDNIGHT, un projecte que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc de les accions Marie Sklodowska-Curie format per un consorci de 13 entitats. Totes les activitats tenen un objectiu comú: promoure i posar en valor la Ciència Mediterrània, i destacar especialment el treball desenvolupat per dones investigadores.

A la ciutat de València, les institucions que han promogut MEDNIGHT són la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA), la Universitat de València (UV) i la Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana.

 

Tallers

El personal investigador d’aquestes entitats organitza una sèrie de tallers i actuacions on mostren al públic la recerca que s’engloba en diverses àrees temàtiques que cobreixen els camps més desafiadors per als països de la conca mediterrània i en els quals científiques i científics tenen un paper indispensable: Geologia i biodiversitat, Mar i contaminació, Clima i energies netes, Dieta i nutrició, Vida i salut, Història i patrimoni, Dones científiques pioneres, i Futur.

Així, un dels temes ‘estrella’ en aquesta edició és la lluita contra el coronavirus. A la MEDNIGHT hi haurà tallers que explicaran com s’obtenen les vacunes i com es fa una PCR. A més, el món invisible dels microorganismes es farà visible al públic assistent, que a més podrà jugar a convertir-se en un dels bacteris que habiten al Mediterrani i formen part de la nostra dieta. També se sabrà què mengen els bacteris i si són amics o no de l’ésser humà, entre d’altres.

La Universitat de València ha organitzat quatre tallers presencials. Arqueoquímica: desxifrant ‘MATRIX’ explicarà les anàlisis de raigs X, RAMAN i Espectroradiòmetre en l’estudi de materials arqueològics. Al taller Luminescència s’explicaran les aplicacions de les perovskites, de gran interès tant en el camp de la fotoelectrònica com a la fotovoltaica i es prepararan nanopartícules luminescents. En tercer lloc, Com netejar aigua amb MOF analitzarà les aplicacions de les estructures organometàl·liques o MOF, útils per atrapar i emmagatzemar molècules i d’aplicació en biomedicina i captura selectiva de gasos d’efecte hivernacle. El quart taller de la UV, Com fer slime a casa, consisteix a elaborar aquest producte a partir d’elements comuns de la vida quotidiana com cola transparent, bòrax i aigua.

El poder antioxidant de la fruita a la ‘dieta mediterrània’ i altres curiositats de les plantes; els avanços en medicina reproductiva o en la investigació sobre malalties rares; un taller per fomentar hàbits de vida saludables i explicar com es detecten les malalties a partir de l’ADN són altres dels tallers que estaran disponibles per al públic assistent, amb limitació d’aforament, de 18 a 20 hores.

 

European Corner

Un altre dels punts d’interès a la MEDNIGHT és l’European Corner, on, en col·laboració amb Europe Direct a la Comunitat Valenciana, es duran a terme diverses activitats de divulgació amb la Unió Europea i la importància d’Europa per al sistema valencià d’I+D+i com a teló de fons. En aquest espai, personal investigador de les quatre entitats que organitzen la MEDNIGHT a València (FISABIO, INCLIVA, UV i CSIC) exposaran al públic, en format entrevista, les seues investigacions finançades amb fons europeus, des d’intentar reproduir l’energia que es crea en el interior dels estels fins al desenvolupament de nous materials per a la vida quotidiana. La investigadora Mónica Bolufer i l’investigador Eugenio Coronado seran entrevistats el divendres a les 19 hores per explicar els seus projectes d’investigació.

Mónica Bolufer Peruga és catedràtica d’Història Moderna de la UV i investigadora a l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona. Especialitzada en història social, cultural i de gènere, dedica el seu treball a l’estudi dels models de gènere a l’Europa del segle XVIII i en els seus territoris colonials. Compta amb una ajuda Advanced Grant de l’European Research Council (ERC) –la primera a l’àrea de socials i humanitats a la Comunitat Valenciana– per a l’estudi dels models de gènere a Europa.

Eugenio Coronado és catedràtic de Química Inorgànica de la UV i director de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol). Entre les seues línies d’investigació es troba el disseny de materials intel·ligents formats per molècules magnètiques dipositades sobre materials bidimensionals, anàlegs el grafè, amb propietats magnètiques o superconductores. És titular de dos ajudes Advanced Grant de l’European Research Council (ERC), i manté en actiu tres projectes FET-OPEN de suport a Tecnologies Futures i Emergents (H2020) i lligats a tecnologies rupturistes.

 

Escenari

A partir de les 21 hores, l’activitat es desplaça fins a l’escenari de la MEDNIGHT, també davant de Palau de la Música. Ací, el personal investigador de FISABIO, INCLIVA, UV i CSIC ofereixen actuacions i monòlegs sobre les seues investigacions. Així, es presenta al públic el Projecte Meitner, una obra de teatre que homenatja la figura de la pionera de la física nuclear Lise Meitner, que va ser injustament oblidada pels premis Nobel. María Piles Guillem, investigadora Ramón i Cajal del Laboratori de Processament d’Imatges (IPL) de la Universitat de València, farà un monòleg de deu minuts relacionat amb el canvi climàtic i la intel·ligència artificial.

 

Qui fa possible MEDNIGHT

MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea de les Investigadores (European Researchers’ Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101.036.107) del programa Horitzó 2020.

El projecte MEDNIGHT, coordinat per l’empresa alacantina El Calidoscopio, reuneix la participació en consorci de 13 institucions: Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia; Universitat d’Alacant (UA); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències del Baix Segura del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA - Agència de ciència i tecnologia de la Regió de Múrcia; SciCo Grècia i SciCo Xipre. 

Les activitats de la Unitat de Cultura Científica y de la Innovació de la Universitat de València formen part del pla d'activitats de divulgació científica cofinançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.