La Nau inaugura dijous l'exposició «Mètode: 100 números de ciència»

  • Mètode
  • 14 de maig de 2019
 
Mètode: 100 números de ciència

Les activitats de celebració dels 100 números de la revista Mètode s'emmarquen dins de la programació que La Nau ha organitzat amb motiu del 20è aniversari del Centre Cultural i dels 520 anys de la Universitat de València.

La revista Mètode i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València inauguren l’exposició «Mètode: 100 números de ciència» el pròxim dijous 16 de maig al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Una mostra que ens proposa un recorregut pels principals reptes de la ciència a través de la trajectòria de la revista de divulgació de la Universitat de València. Amb les portades de la revista com a fil conductor, obra d’artistes com ara Carmen Calvo, Manuel Boix, Rosa Torres, José Mª Yturralde o Rafael Armengol, l’exposició ens proposa un recorregut a través dels continguts i temàtiques que han ocupat aquest centenar de publicacions.

L’exposició està organitzada cronològicament seguint els números publicats de la revista, i es destaquen algunes de les principals fites que ha aconseguit la publicació científica, dirigida per Martí Domínguez, como ara els premis rebuts al llarg de la seua trajectòria, la creació de nous canals de comunicació com la seua web o el canal de Youtube Mètode TV, o la creació de la revista indexada Mètode Science Studies Journal. La mostra inclourà també un audiovisual on algunes de les persones lligades a la revista donaran el seu punt de vista sobre el paper que aquesta juga en la divulgació de la ciència.

A més, els visitants podran participar en el concurs «Els teus perquès» enviant les seues preguntes i dubtes científics i la revista s’encarregarà de contestar-los a través de veus expertes en la secció web «Els perquès de Mètode». Entre totes les persones participants se sortejaran cinc subscripcions anuals.    

La inauguració de l’exposició tindrà lloc dijous 16 de maig a les 20:00 hores a la Sala Oberta de La Nau, on la mostra es podrà visitar fins al pròxim 15 de setembre. Prèviament a l’acte d’inauguració, l’Aula Magna acollirà a les 19:00 hores la conferència «El futur de l’alimentació», a càrrec de Pere Puigdomènech, dins del cicle «Els grans reptes de la ciència», organitzat per Mètode i l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives. Pere Puigdomènech, professor d’investigació del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB-UB), ha estat el coordinador del número 100 de Mètode, dedicat als reptes de la ciència.

Les activitats de celebració dels 100 números de Mètode s’emmarquen dins de la programació que el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha organitzat amb motiu del seu 20è aniversari, coincidint també amb els 520 anys de la Universitat de València.

100 números divulgant la ciència

Canvi climàtic, genètica, física, intel·ligència artificial, medicina... són moltes les temàtiques de què s’ha ocupat la revista, que va nàixer en 1992 sota la direcció d’Olga Dénia i que des de 1998 està dirigida pel periodista i biòleg Martí Domínguez. Editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València, al llarg del seu centenar de publicacions, la revista s’ha ocupat d’analitzar i donar difusió als diferents aspectes de la investigació científica, i ha creat un espai d’interacció entre ciències i humanitats on col·laboren personalitats del món de la ciència però també de l’àmbit de l’art, la filosofia, la sociologia, la història i la literatura.

La revista compta amb una edició trimestral en català i en espanyol, i un anuari en anglès, Mètode Science Studies Journal, que ha estat inclòs en les principals bases de dades i índexs d’impacte. Al voltant de la publicació en paper, Mètode ha sabut també comptar amb una presència creixent en la web i en les xarxes socials, i ha creat una col·lecció de llibres de divulgació que actualment està preparant el seu desè volum.

Entre els premis que ha rebut al llarg de la seua trajectòria destaquen el Premi Ciencia en Acción de Treballs de Divulgació en 2006, el Premi APPEC a la Millor Publicació en 2007, el Premi Prisma Especial del Jurat en 2009, el Premi Sacyr a la Innovació en 2014 o el Premi Ciencia en Acción Especial de Jurat 2008.