El Museu de Belles Arts renova el comodat amb la Universitat de València dels quadres de ‘Juego de Niños’ de Goya

  • Fundació General UV
  • 13 de febrer de 2018
 
D'esquerra a dreta: Albert Girona, Esteban Morcillo i José Ignacio Casar observen els dos quadres de Goya.
D'esquerra a dreta: Albert Girona, Esteban Morcillo i José Ignacio Casar observen els dos quadres de Goya.

El Museu de Belles Arts de València ha renovat el comodat amb la Universitat de València per a continuar cuidant dos quadres de Francisco de Goya que formen part de la col·lecció permanent des de 1925. Els dos quadres són els olis de la sèrie de Goya dedicada als xiquets: ‘El paso o el marro/la Pídola’ i ‘El balancín’.

Aquests dos quadres procedeixen de la col·lecció d’Ignacio Tarazona Blanch que, a la seua mort en 1924, va encomanar a la seua esposa María de la Encarnación Marqués y Martínez complir les seues últimes voluntats de fer lliurament al Patronat de la Universitat de la Fundació Tarazona Blanch dels dos quadres de Goya.

El Patronat, una vegada acceptat el lliurament, va procedir a dipositar els quadres al Museu de Belles Arts de València per a la seua conservació i complir de forma estricta la disposició testamentària del legatari.

Després d’haver transcorregut 92 anys, ambdues parts han considerat convenient renovar l’acord signant un nou comodat la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, la representació de la qual ha exercit el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i el rector de la Universitat de València i president de la Fundació Ignacio Tarazona Blanch, Esteban Morcillo, pel termini de cinc anys, que podrà ser prorrogat per terminis anuals de forma automàtica si cap de les dues parts expressa el contrari.

“Encara que són quadres de xicotet format, es tracta d’autèntiques joies pictòriques. Goya retrata ací xiquets jugant en un ambient d’època als afores de Madrid. És una satisfacció contribuir a la seua difusió des d’una institució cultural com el Museu de Belles Arts de València”, ha dit el rector Esteban Morcillo després de l’acte de la signatura, al qual han assistit, a més del director del museu, José Ignacio Casar, diversos membres del Patronat i el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria.

Així mateix, en l’acte d’aquest dimarts, la Universitat de València ha agraït el mecenatge i el llegat del professor Ignacio Tarazona, així com el treball del Patronat de la Fundació Ignacio Tarazona, dels directors recents de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València i del seu personal, i del personal de la Fundació General.

Els dos quadres de Goya continuaran exhibint-se a la Sala de Goya de la primera planta del Museu de Belles Arts de València i la cessió temporal a altres museus o exposicions necessitarà l’autorització de la Fundació.

Imatges: