Mor el químic Miguel Valcárcel, doctor ‘honoris causa’ de la Universitat de València

  • Gabinet de Premsa
  • 10 de gener de 2022
 
Miguel Valcárcel.
Miguel Valcárcel.

El químic Miguel Valcárcel Cases s’ha mort aquest diumenge a Còrdova, on residia. Valcárcel va ser investit doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de València el 2011. Nascut a Barcelona el 1946, va realitzar investigacions científiques en nombroses universitats espanyoles i estrangeres, i estava considerat un referent en el camp de la Química Analítica.

En l’acte d’investidura, celebrat en el mes de març del 2011 al Paranimf de la Universitat de València, va realitzar la ‘laudatio’ el catedràtic Miguel de la Guardia. El rector d’aleshores, Esteban Morcillo, va destacar les “constants relacions amb la nostra universitat, plasmades en treballs conjunts des de 1981 i en la seua participació com a tutor d’estudiants valencians en la seua Universitat”.

La trajectòria investigadora de Miguel Valcárcel es va iniciar en la Universidad de Sevilla, on va realitzar els estudis de la llicenciatura en Ciències entre 1964 i 1969, i on va fer la tesi doctoral sota la direcció del professor Pi Pérez. Amb centenars de publicacions científiques realitzades en les més prestigioses revistes de l’àrea, que varen rebre en la bibliografia elevades cites, va impartit conferències a Espanya i en l’estranger.

Va ser assessor de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas i membre del Working Party de la División Analítica de la Federación Europea de Sociedades de Química.

Nombrosos premis jalonen la seua activitat investigadora: ‘Enric Planquette’, de la Sociedad Austríaca de Química; la Medalla de Oro de la Universidad de Varsovia y de la Sociedad Portuguesa de Química; el premi Solvay de la CEOE; el Nacional de Química Enrique Moles; el Maimónides de Andalucía; l’Averroes Oro; i el premi Antonio Hidalgo. Va ser soci d’honor de la Sociedad Española de Química Analítica, i acadèmic numerari de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales de Madrid.