Melomans: nit de música, teatre i humor en el festival Serenates

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 30 de juny de 2021
 
Melomans a La Nau de la Universitat en Serenates 2021.
Melomans a La Nau de la Universitat en Serenates 2021.

En escena, des d'una orquestra simfònica amb desenes de músics i instruments de tota classe, a un quartet vocal amb un repertori basat en exclusiva en la veu i sense cap instrument. Aquesta és l'àmplia gamma de música que ofereix cada any el festival Serenates, i que se celebra des del 24 a l'1 de juliol al Claustre, al Centre Cultural La Nau, organitzat per la Universitat de València i l'Institut Valencià de Cultura.

El grup vocal i teatral Melomans va actuar dimarts, dia 29 de juny, en l’emblemàtic festival universitari amb ‘Se canta per no se toca – LIVE’, una proposta musical fresca, dinàmica i divertida. Un espectacle per “oblidar-se dels problemes”, com apuntaren en l’actuació els quatre valencians que integren aquest grup: Edu Escartí, Gonzalo Manglano, Javi Reig i Pau Ferrer, en un espectacle molt original, on únicament sonaren les quatre veus a capella d’aquestes músics i els aplaudiments i rialles d’un públic que va gaudir amb l’espectacle.

Si durant molt de temps, en les esglésies cristianes estigueren prohibits els instruments musicals i només s’escoltava el cant gregorià, amb Melomans el Claustre de La Nau va sonar només a veu, però amb un repertori ple d’humor, on entre cançó i cançó, la formació valenciana relatava les seues aventures i desventures.

La qualitat de Melomans és indubtable. Ho va poder viure en directe el públic que va omplir una nit més el Claustre universitari. En poc més d’una dècada des de la seua creació, la formació valenciana s’ha convertit en un referent de la música a capella a Espanya. El seu repertori abasta tot tipus d’estils, des de clàssics del pop i del rock internacional (Elvis, Beatles, Queen...) fins a grans èxits actuals com Lady Gaga i Shakira passant per artistes com Els Luthiers o Serrat. El concert de Serenates es va obrir amb Seguridad Social, però s’escoltaren temes diversos entre els quals es trobaven els hits de les pel·lícules Disney, Héroes del Silencio, Mercedes Sosa, Tequila, Raphael i inclús Nino Bravo. Pop, rock i gèneres diversos com ara boleros, havaneres, bossa, o bandes sonores de pel·lícules sonaren en la divertidíssima nit musical.

El títol de l'obra, ‘Se canta per no se toca – LIVE’, fa referència –segons explicaren en el concert-, a la música a capella en la que se canta però no es toca cap instrument.

Des de la publicació del treball Se canta pero no se toca, títol de l’àlbum que va publicar Melomans fa ja més de cinc anys, el desig del grup va ser el de presentar-lo en directe i poder fer una gira, però multitud d’imprevistos ho han anat retardant. Temes i arranjaments nous i sorprenents, sense més instruments que les seues veus i amb molt d’humor, per a tots els públics. L’actuació de la Nau ha suposat el tret d’eixida d’una esperada i fins ara ajornada gira.

Quant a aspectes tècnics de l’espectacle, Melomans ha comptat amb la direcció d’escena de Víctor Lucas, que posseeix una gran trajectòria en el món de l’espectacle, i amb dos humoristes, Rafa Alarcón i Jesús Manzano. D’aquest últim, guionista del programa 'El Hormiguero', «hem pres les seues “microcançons”», cançons molt curtes que contenen un acudit musical. Els arranjaments musicals són obra de Moisés Bautista.

Per al grup, el Centre Cultural La Nau «és un lloc al qual ens encanta anar, i més encara dins el festival Serenates, que té un gran recorregut i prestigi. La gent sap que si va a La Nau el que veurà és bo i de qualitat. Ens fa especial il·lusió poder presentar el nostre espectacle ací», conclouen.

Un referent de la música a capella 

Melomans és un grup vocal i teatral creat en 2010 per quatre joves artistes valencians: Edu Escartí, Gonzalo Manglano, Javi Reig i Pau Ferrer. Sense més instruments que les seues veus i amb l’humor com a marca distintiva, Melomans s’ha convertit en un referent de la música a capella a Espanya.

En 2012, Melomans va estrenar 'Desconcierto', el seu primer espectacle comicomusical, dirigit per María Colomer, en el qual es combinen cançons a capella de diversos estils amb esquetxos delirants. En 2017 estrena el seu segon espectacle, 004: Licencia para cantar, una comèdia musical a capella també dirigida per María Colomer i amb arranjaments musicals de Moisès Bautista.

En 2014 Melomans publica el seu primer CD, Se canta pero no se toca, en el qual el quartet vocal repassa la seua trajectòria amb les millors i més significatives cançons del seu repertori. També han col·laborat amb la cantant Sole Giménez en el disc 'Los Hombres Sensibles' (2017) amb el tema «Mama Tierra», cançó en defensa del medi ambient.

El festival Serenates ha arribat en 2021 a la seua 34a edició, coproduït per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura-GVA, amb la col·laboració de nombroses institucions i entitats: l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l’Escola Superior d’Art i Disseny  (EASD) de València i el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València.