Médicos Sin Fronteras (MSF) presenta a La Nau la seua nova campanya sobre ajuda humanitària a víctimes de conflictes

  • 11 de gener de 2017
 
Médicos Sin Fronteras (MSF) presenta a La Nau la seua nova campanya

2016 va acabar amb més de 40 conflictes actius en tot el món i més de 60 milions de persones hagueren d’abandonar les seues llars. L’impacte directe de les guerres a les poblacions civils s’ha agreujat: sovint són víctimes buscades de bombardejos, atacs i abusos. Quan no, queden atrapades en zones sense possibilitat d’assistència o es veuen obligades a recercar refugi en condicions extremes.

La roda de premsa de presentació d’aquesta campanya s’ha celebrat a La Nau aquest dimecres i ha comptat amb les intervencions d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat a la Universitat de València; Mila Font, delegada de Médicos Sin Fronteras per a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Canàries i Juanma Rodilla, enginyer amb experiència a Síria, Mèxic i República Centreafricana i participant a la campanya ‘Yo me quedo’. 

Els responsables de MSF presents a la roda de premsa han subratllat que entre les víctimes dels conflictes, no només hi ha ferits de guerra. També hi ha milions de persones que cada dia lluiten per sobreviure i necessiten atenció mèdica perquè pateixen una malaltia crònica, han patit un trauma psicològic a conseqüència del conflicte o, simplement, es posen de part. 

Des del seu origen, MSF porta ajuda medico-humanitària a les víctimes de les guerres. Però, als últims anys el panorama ha empitjorat, amb un augment dels atacs a hospitals i personal sanitari. Des del bombardeig de l’hospital a Kunduz (Afganistan) el passat 3 d’octubre de 2015 – la pitjor desgràcia a la història de MSF-, més de 90 estructures mèdiques gestionades o suportades per MSF han estat atacades. La gran majoria d’aquests atacs han ocorregut a Síria i Iemen.  

Milers de persones viuen atrapades o perseguides per la guerra i pateixen, diàriament, les seues conseqüències; des de fa dècades, els equips de MSF les presten assistència, sovint a zones on poques organitzacions arriben. 

En aquestes crisis, prenen fins i tot més importància els coneixements mèdic-humanitaris derivats de més de 40 anys de treball en conflictes i la capacitat de MSF a l’hora d’operar en entorns insegurs i exercir influència política, així com el seu respecte dels principis humanitaris d’independència, imparcialitat i neutralitat. 

Amb la seua nova campanya, ‘Yo me quedo’, MSF vol denunciar la situació d’aquells que estan atrapats en les guerres i la urgència de donar-los ajuda, en un moment en què el sistema humanitari internacional està fallant a l’hora de respondre a aquestes crisis agudes a països com Síria, Iemen o Sudan del Sud.

Els principals focus d’aquesta iniciativa es basen en la sensibilització i en la captació de fons per mitjà de msf.es/yomequedo En aquesta web, quatre especialistes de MSF expliquen les prioritats de l’organització en països en conflicte: cirurgia d’urgència, assistència en parts, atenció a malalts crònics i suport psicosocial. La web recupera també els testimonis de diverses víctimes d’aquests conflictes: Yaqub, Sunud, Amal, Karim, Mansur i el seu fil Asil, Sophie i les seues bessones nounades, Marie, Mohamed, Erfan i Safa. Aquestes persones són només algunes del miler de raons que MSF té per a romandre treballant als països en guerra.