Mavi Mestre pren possessió com a rectora de la Universitat

  • Gabinet de la Rectora
  • 29 de març de 2022
 

Mª Vicenta Mestre ha pres possessió com a rectora de la Universitat de València, després del procés d’eleccions al rectorat. L’acte, presidit pel President de la Generalitat, ha comptat amb una àmplia representació de la societat valenciana. La rectora ha destacat els reptes a què ha de fer front la Universitat de València, apostant per una universitat de les persones, destacant l’oposició de la institució a la guerra i en favor d’una societat més justa, culta, solidària, inclusiva i sostenible. L’acte ha estat retransmès en directe per UVcomunciació.

Minuts abans de les deu i mitja del matí del dimarts 29 de març, la comitiva institucional conformada per diversos membres del Consell de la Generalitat accedia al Paranimf de la Universitat de València, a l’històric edifici del carrer de La Nau.

Poc després accedien a la més noble i antiga de les sales de la Universitat totes les rectores i rectors de les universitats públiques valencianes, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, i el Molt Honorable President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

Al Paranimf ocupaven els seus seients, d’acord amb els criteris protocol·laris, la presidenta i membres del Consell Social de la Universitat de València, així com dels òrgans estatutaris, de govern i de representació de la Universitat.

També ha assistit una àmplia representació de la societat valenciana: dels poders legislatiu, executiu i judicial, de l’àmbit acadèmic i de col·legis professionals, forces armades i cossos policials, i organitzacions sindicals, empresarials i moviments socials.

La Secretària General de la Universitat, Mª Elena Olmos, ha procedit a la lectura del Decret del Govern Valencià en virtut del qual es nomena Mª Vicenta Mestre com a rectora de la Universitat de València.

Seguint el cerimonial dels actes d’investidura, i d’acord amb la llei, Mª Vicenta Mestre ha prestat promesa de ‘complir i fer complir la Constitució’ en l’exercici de les seues funcions com a nova rectora de la Universitat de València.

Pot accedir a aquest decret en el web del Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV):

https://dogv.gva.es/datos/2022/03/14/pdf/2022_2126.pdf

‘Diguem no, nosaltres no som d’eixe món: estem per la pau i l’enteniment dels pobles’

Emprant aquesta expressió del cantautor Raimon, Medalla de la Universitat de València, la rectora de la Universitat, Mª Vicenta Mestre, ha destacat el treball en el Pla Integral d’Acció en relació a la guerra a Ucraïna, així com les accions d’acollida a dones afganes. També ha fet referència a situacions de violència que vulneren els Drets Humans, l’assassinat de periodistes, els feminicidis i la mutilació genital femenina.

‘Un balanç de quatre anys de gestió marcats per la pandèmia i caracteritzats per la cogovernança’

En el seu discurs d’investidura la rectora ha fet referència a la crisi de la pandèmia per COVID-19, que s’ha gestionat des de la cogovernança, ‘evitant que ningú es quedara enrere’, avançant en la transformació de la docència, i en coordinació amb el govern de la Generalitat i la resta d’universitats del sistema.

La rectora també ha destacat que, en aquest escenari complex, d’infrafinançament, de taxa de reposició i d’incerteses normatives, s’ha estabilitzat i promocionat una nombrosa quantitat de professorat i personal d’administració i serveis.

També s’ha incrementat els ingressos per investigació de manera considerable, s’ha ampliat la xarxa de convenis, acords i càtedres institucionals i amb empreses, i la Universitat de València s’ha convertit en la universitat líder d’Europa en el programa Erasmus.

L’increment de l’oferta de programes de doble titulació, l’impuls a la transformació digital i l’administració electrònica, així com l’aposta per la nostra llengua, la igualtat, la diversitat i la sostenibilitat, així com per l’emprenedoria, l’ocupabilitat i una oferta cultural que cerca fer emergir el talent cultural universitari han estat destacats per la rectora, qui ha posat en valor el centenari de Publicacions de la Universitat de València.

Les apostes de futur

‘Per tal de donar resposta a les necessitats de la nostra societat, necessitem encarar, des de la consciència del temps en què vivim, els reptes a què ens enfrontem’, ha remarcat la rectora.

Mª Vicenta Mestre ha fet un repàs als reptes de futur, destacant la cogovernança com a estil de govern. ‘Ho farem executant el lema de la nostra campanya electoral: parlem, treballem, avancem’.

Així mateix la rectora ha reivindicat la necessitat d’un nou model de finançament, la supressió de la taxa de reposició i la signatura del conveni col·lectiu de les universitats públiques valencianes, recordant que ‘tots els rectors que m’han precedit han reclamat un bon finançament’.

Els antics rectors Lapiedra, Ruiz i Tomás, així com diverses personalitats guardonades amb la Medalla de la Universitat de València estaven presents en aquest acte.

Pot accedir al text íntegre del discurs de la rectora seguint aquest enllaç:

https://www.uv.es/rectorat/discursos/investidura/discurs_investidura_rectora_UV_M_Vicenta_Mestre_29_març_2022.pdf

El President Puig anuncia una nova llei d’impuls a la ciència a la Comunitat Valenciana

En la seua intervenció, el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat que el nou marc legal de la ciència valenciana fomentarà un sistema estable de transferència de tecnologia i coneixement de les universitats als sectors productius, per tal de contribuït a avançar en la investigació, innovació i internacionalització, i, en definitiva, a ‘crear ocupació de qualitat i aconseguir plena ocupació’.

Aquesta ‘Llei d’Impuls a la Ciència de la Comunitat Valenciana’ tindrà com a ‘pedra angular’ la innovació universitària.

Finalment, el president ha reiterat el compromís del Consell per atendre el finançament universitari i ha avançant que abans de l’estiu la Generalitat disposarà de l’esborrany del pla de finançament que està desenvolupant l’IVIE.

Pot accedir a aquesta informació al web de Presidència de la Generalitat:

https://www.gva.es/va/inicio/area_de_prensa/not_detalle_area_prensa?id=992666