Les malalties psicòtiques podrien estar causades per alteracions en la matriu extracel·lular de l’escorça prefrontal

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de desembre de 2019
 
Neurones inhibidores (en roig) envoltades per xarxes perineuronals (en blau). Autor Juan Nácher.
Neurones inhibidores (en roig) envoltades per xarxes perineuronals (en blau). Autor Juan Nácher.

Un estudi liderat pel laboratori de la Universitat de València (UV) del professor Juan Nácher, Nacherlab, i dirigit per Júlia Alcaide, apunta a aquestes variacions com l’origen d’afeccions com el trastorn bipolar, l’esquizofrènia o la depressió severa. El treball ha detectat uns nivells de densitat significativament baixos en la matriu extracel·lular, que són estructures complexes compostes per molècules que formen part d’un teixit, de l’escorça prefrontal de pacients neuropsiquiàtrics. Els resultats d’aquesta investigació estableixen les bases perquè altres estudis poden desenvolupar fàrmacs amb els quals tractar aquestes malalties.

L’estudi, que s’ha realitzat amb mostres post mortem procedents del Stanley Medical Research Institute dels EUA, ha analitzat l’escorça prefrontal de pacients amb depressió severa, esquizofrènia i desordre bipolar. Aquesta regió del cervell té un paper molt rellevant en processos cognitius complexos com la presa de decisions. El treball ha trobat anomalies en la seua estructura i funcionament en diverses malalties mentals, com una densitat baixa en la matriu extracel·lular de persones que pateixen desordre bipolar o psicosi.

La investigació es proposava indagar si, en algunes de les malalties psiquiàtriques analitzades, hi havia diferències en la densitat de les xarxes perineuronals de l’escorça prefrontal dorsolateral. Les xarxes perineuronals són parts de la matriu extracel·lular que envolten a les neurones inhibidores, també anomenades interneurones, la presència de les quals és fonamental per al desenvolupament i l’estabilitat de les seues connexions amb altres neurones. Aquesta hipòtesi entronca amb els resultats de diversos treballs previs, que ja havien detectat variacions en les neurones inhibidores d’aquesta zona cerebral en diferents desordres psiquiàtrics.

L’article «Alterations of perineuronal nets in the dorsolateral prefrontal cortex of neuropsychiatric patients», publicat en la revista International Journal of Bipolar Disorders, aporta informació rellevant al coneixement de les bases neurobiològiques de les malalties psiquiàtriques. Els resultats d’aquest estudi podrien ser d’utilitat en les investigacions dirigides a desenvolupar nous fàrmacs que normalitzen el funcionament i la connectivitat de les interneurones i pal·lien alguns dels seus símptomes.

 

Laboratori Nacherlab

Aquesta investigació ha sigut dirigida pel laboratori Nacherlab, liderat pel catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat de València Juan Nácher. Aquest laboratori està integrat en l’institut de la UV ERI Biotecmed, així com en el Departament de Biologia Cel·lular Funcional i Antropologia Física. El laboratori també forma part de CIBERSAM, un centre nacional d’investigació biomèdica en xarxa de salut de mental, constituït per 26 grups d’investigació de huit comunitats autònomes diferents. A més, Nacherlab col·labora amb l’institut d’investigació sanitària INCLIVA.

 

Article:

Alcaide J., Guirado R., Crespo C., et al. Alterations of perineuronal nets in the dorsolateral prefrontal cortex of neuropsychiatric patients. Int. J. Bipolar Disord. 2019; 7(1):24. Publicat el 15 de novembre de 2019.

DOI: 10.1186/s40345-019-0161-0