El kit que detecta la droga GHB o èxtasi líquid, aquest dimarts en un taller de la Universitat de València

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 21 de febrer de 2022
 
KIT NOSUM

La Universitat de València (UV) acull aquest dimarts 22 de febrer a les 10:30h a la Facultat de Química un taller formatiu per a la detecció de la droga d’àcid γ-hidroxibutíric (GHB) o èxtasi líquid. A la sessió es repartirà entre les persones assistents el kit preventiu desenvolupat per l’equip de recerca MODeLiC (Materials Orgànics per a Detecció i Alliberament Controlat) en el marc del projecte NOSUM (Disseny i avaluació d’un kit personal per previndre les agressions sexuals per submissió química).

L’activitat dura una hora i mitja, i està orientada especialment al públic jove, ja que ensenya com evitar la submissió química mitjançant èxtasi líquid (ús de drogues per anul·lar la voluntat d’una altra persona). Per inscriure-s’hi cal respondre aquesta breu enquesta.

El taller reprèn les investigacions empreses pel grup MODeLiC de l’Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) sobre el disseny del kit per a detectar, a simple vista, la droga de submissió química GHB en begudes. En el projecte NOSUM també participa el grup ScienceFlows de la Universitat de València.

El GHB és un compost incolor, inodor i de sabor lleugerament salat que quan és ingerit anul·la la voluntat del consumidor. Segons la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències (SEMES), en aproximadament un 20% de les agressions sexuals intervenen aquestes substàncies. D’aquesta manera, el taller pretén dotar d’eines de prevenció els assistents davant de possibles amenaces futures.

 

Més informació: Taller sobre submissió química NOSUM (uv.es)

Organitza: Projecte NOSUM. https://scienceflows.com/proyectos/nosum/