José Maria Peiró, nomenat membre d’Honor de la Societat Valenciana de Psicologia

  • Gabinet de Premsa
  • 3 d’octubre de 2022
 
José Maria Peiró
José Maria Peiró

El professor José Maria Peiró Silla ha sigut nomenat, aquest dimarts 4 d’octubre, membre d’Honor de la Societat Valenciana de Psicologia. L’acte s'ha celebrat en la Facultat de Psicologia i Logopèdia de la Universitat de València a les 12 hores, i han assistit la rectora de la Universitat Maria Vicenta Mestre; el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; Enric Nomdedeu, secretari autonòmic d´Ocupació i director general de LABORA; i Antonio Ferrer, degà de la facultat, entre altres personalitats del món acadèmic.

La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, ha destacat, en la seua intervenció, la contribució del professor José Maria Peiró en la construcció de la Facultat de Psicologia, primer, i després de l’Institut d’Investigació IDOCAL. "La Facultat de Psicologia i Logopèdia de hui en dia no s’explicaria sense la figura de José Maria Peiró, qui ha estat una persona clau en el desenvolupament de la Psicologia a la Comunitat Valenciana", ha indicat la rectora durant l'acte.

El professor de la Universitat de València Oto Luque, president  de la Societat Valenciana de Psicologia (SVP), organitzadora de l’acte, ha sigut l’encarregat de llegir la laudatio. Isidre Mansanet, secretari de la SVP, ha llegit l’extracte de l’acte de nomenament com a membre d’honor; i el professor i membre de la SVP Ferran Suay ha lliurat el guardó a José Maria Peiró. A continuació, el professor Peiró ha oferit la conferència ‘La Psicologia Aplicada en l´actualitat’. Ha tancat l’acte la rectora Maria Vicenta Mestre.

José María Peiró és professor emèrit de la Universitat de València i ha sigut director de l’Institut d’Investigació en Psicologia dels Recursos Humans, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral de la Universitat de València (IDOCAL) i president de l’Associació Internacional de Psicologia Aplicada.

En la seua investigació el professor Peiró aborda nombroses temàtiques i analitza en profunditat els reptes del nostre món, com el treball en un context cada vegada més digitalitzat (accelerat per la pandèmia), el benestar dels treballadors en aquests nous entorns o la sostenibilitat. A escala internacional, ha realitzat una labor de gran rellevància, destacant la presidència de la EAWOP (European Association of Work and Organizational Psychology, 1995-97) i de la IAAP (International Association of Applied Psychology, 2011-2014). Al llarg de tota la seua carrera, José María Peiró ha contribuït a la innovació docent, sent impulsor de programes de doctorat inter-universitaris i dirigint el Consorci Internacional per al Màster Erasmus Mundus en Psicologia del Treball, de les Organitzacions i dels RH.

El professor Peiró és, així mateix, membre numerari de l’Acadèmia de Psicologia d’Espanya i ha sigut nomenat Doctor Honoris causa per la Universitat Methodista de Sao Paulo (2010), la Universitat Miguel Hernández (2017), la Universitat de Maastricht (2020), la Universitat de Coïmbra (2020) i la Universitat Nacional Federico Villareal (2021). A més, ha rebut reconeixements nacionals i internacionals com el Premi Aristòtil de la Federació Europea d’Associacions de Psicologia (Milan, 2015), el Distinguished Teaching Award de la Society for Industrial and Organizational Psychology (2022), el Machiko Fokuhara Award Excellence in International Research and Service del International Council of Psychology (2013), el EAWOP Life Time Achievement Award (2013), el Certificat d’Honor de la IAPP (2018) el Premi "José Luis Pinillos" de Psicòleg de l’Any de la Psicofundación (2016) i el Premi d’investigació del Consell Econòmic i Social d’Espanya (2017). És Honorary Fellowship de la Society for Industrial and Organizational Psychology de USA (2009) i de la European Academy of Occupational Health Psychology (2001).