L’Institut Confuci difon a Alacant la cultura xinesa amb una exhibició de l’art de la cal·ligrafia

  • Institut Confuci
  • 22 de maig de 2023
 
Exhibició de cal·ligrafia
Exhibició de cal·ligrafia

L'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) ha difós la cultura xinesa, aquest diumenge 21 de maig, a l'exterior del Museu Arqueològic Provincial d'Alacant (MARQ). Amb motiu dels actes pel Dia Internacional dels Museus de dijous passat, i per l'exposició recentment inaugurada al MARQ dels guerrers de Xi'an; l'ICUV ha volgut participar i divulgar una de les singularitats més conegudes de la cultura xinesa: l'art de la cal·ligrafia. Del pinzell del mestre Adan Liu, col·laborador habitual de l'ICUV, han eixit els més de 700 noms cal·ligrafiats de les persones que ho han desitjat. La transcripció fonètica del nom propi de cada persona en xinés és una activitat que sempre enregistra un gran èxit de públic i participants.

A més d'això, el mestre cal·lígraf ha realitzat una exhibició de cal·ligrafia gegant, és a dir, la que es fa amb un pinzell molt gruixut i es dibuixa en paper sobre el terra. Aquesta posada en escena, que s'ha dut a terme amb un rotllo de 30 metres de llargada, ha centrat l'atenció del nombrós públic que l'ha presenciat. Durant la matinal d'aquest diumenge, també s'han fet tallers de manualitats infantils per a l'elaboració de fanalets rojos tradicionals, paper retallat o polseres de la bona sort. Aquestes activitats han estat dirigides per les professores de l'ICUV, Li Lixin, Cui Yuhua, Song Yuchan i Liao Ye. Aquestes docents provenen de la Universitat Normal del Nordest (NENU per les sigles en anglès), amb seu a la ciutat de Changchun, capital de la província de Jilin; amb què l'ICUV manté un actiu conveni de col·laboració.

Per al director de l'ICUV, el professor Vicent Andreu, “ha estat un èxit complet preparar aquesta activitat cultural que, juntament amb l'exitosa exposició del MARQ, dóna una idea de l'interés de la ciutadania alacantina per la civilització xinesa. Sabem que la mil·lenària cal·ligrafia crida molt l'atenció i, per això, insistim que el sistema de caracters va inexcusablement unit a la seua cultura. Per tant, a l'Institut Confuci sempre ensenyem cultura i llengua xineses”.

Des del 2007, any de la seua fundació, l'ICUV és l'únic centre oficial de llengua i cultura xineses a la Comunitat Valenciana i també l'únic qualificat per a la celebració dels exàmens oficials HSK per a adults i YCT per a infantil i juvenil. Està considerat per la seu central de Xina com a Institut Confuci Model des de 2015 i posseeix diferents premis i mencions, entre les quals destaca la de ser un dels 20 millors del món (hi ha actualment 525) i la Distinció al Mèrit Cultural 9 d 'Octubre de la Generalitat.