Inauguració de les jornades del Congrés Internacional “Memòries Perifèriques de la Guerra Civil i el Franquisme”.

  • Gabinet de la Rectora
  • 9 de març de 2022
 
Inauguració de les jornades del Congrés Internacional “Memòries Perifèriques de la Guerra Civil i el Franquisme”.

Amb conferències, taules redones i presentacions d'obres, el departament de Filologia Espanyola de la Universitat de València, a través del projecte d'investigació “Memory Novels”, va inaugurar el Congrés Internacional “Memòries Perifèriques de la Guerra Civil i el Franquisme”, que s'estendrà fins al divendres 11 de març, amb la participació d'al voltant de 120 estudiants i 150 investigadors de 85 universitats del món.

A la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, es va celebrar la inauguració del Congrés Internacional Memòries Perifèriques de la Guerra Civil i el Franquisme. Una trobada que reuneix ponents de diferents universitats del món per a compartir els seus coneixements entorn a la societat espanyola i la seua relació amb el passat després de la Guerra Civil i el Franquisme. Al seu torn, aquest congrés pretén convertir-se en un lloc de trobada per a acadèmics i estudiosos que puguen aportar noves perspectives de la memòria històrica i ampliar la mirada sobre la contesa bèl·lica, les ideologies i la cosmogonia del poder polític, econòmic i diplomàtic que va sostindre la dictadura.

L'acte inaugural va estar presidit per la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; la vicedegana de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Ana Rosa Calero; la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez, i els coordinadors del congrés: Luis Bautista Boned, José Martínez Rubio i Llum C. Souto.

Durant les 4 jornades del congrés, participaran més de 150 investigadors de 85 Universitats diferents, 30 de l'àmbit espanyol i 55 d'àmbit internacional, la qual cosa confirma l'interés que la memòria democràtica continua despertant en l'àmbit acadèmic. A més, aquest espai permetrà indagar en la producció literària sobre històries, personatges o esdeveniment que han romàs en els marges tant de la història oficial com de la memòria recuperada.

Les línies temàtiques a abordar-se giraran entorn de la mirada internacional sobre el conflicte bèl·lic i règim franquista, la memòria colonial i la memòria cultural del franquisme. Aquestes buscaran respondre a la pregunta fonamental del congrés: com enfrontar-se a la construcció d'un Estat democràtic, modern i integrat a les qüestions sobre la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes en relació als esdeveniments que van tindre lloc durant la Guerra Civil i durant el Franquisme.

El congrés s'estendrà fins al divendres 11 d'abril, recollint una enorme producció cultural entorn del que la memòria històrica ha llançat sobre les problemàtiques sorgides en aquest període històric, que lluny de remetre, l'interés per la memòria històrica s'ha acrescut gràcies a iniciatives cíviques, avanços legislatius en matèria de polítiques públiques de la memòria, estudis acadèmics, creacions artístiques i iniciatives com aquest congrés.