FORTHEM, l'aliança d'Universitats Europees de la qual forma part la Universitat de València, rebrà 14,4 milions d'euros del programa Erasmus Plus per a finançar les seues activitats durant els pròxims quatre anys

  • Gabinet de la Rectora
  • 29 de juliol de 2022
 
FORTHEM, l'aliança d'Universitats Europees de la qual forma part la Universitat de València, rebrà 14,4 milions d'euros del programa Erasmus Plus per a finançar les seues activitats durant els pròxims quatre anys

La Comissió Europea acaba de publicar el resultat de la tercera convocatòria per a finançar els consorcis d'Universitats Europees d'alt nivell

La Universitat de València, la Johannes Gutenberg Universität de Magúncia (Alemanya), la Université de Bourgogne (França), la Jyväskylän yliopisto (Finlàndia), la Uniwersytet Opolski (Polònia), la Università degli Studi di Palerm (Itàlia) i la Latvijas Universitāte de Riga (Letònia) van crear en 2019 FORTHEM, una de les primeres 17 aliances guanyadores de la convocatòria “Iniciativa Universitats Europees” llançada per la Comissió Europea. En aquell moment, només 11 universitats espanyoles van entrar en els consorcis finançats i la Universitat de València es va convertir en la primera universitat pública de la Comunitat a fer-ho.

Posteriorment, al setembre de 2021, dues noves universitats, la Universitetet i Agder (Noruega) i la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (Romania) van decidir unir-se a FORTHEM. Estaven entusiasmades per formar part d'aquest ambiciós projecte. Al març de 2022, els nou membres de l'Aliança, reunits a València, van aprovar el pla d'activitats i els pressupostos per a presentar a la Comissió la sol·licitud de pròrroga i l'ampliació de la beca Erasmus Plus per als pròxims quatre anys. La convocatòria, amb un pressupost rècord total de 272 milions d'euros, persegueix la intensificació de la profunda cooperació institucional transnacional amb l'objectiu d'aconseguir un canvi estructural, sistèmic i sostenible de l'Espai Europeu d'Educació Superior. El 27 de juliol es va publicar la resolució d'aquesta tercera convocatòria i FORTHEM ha sigut reconeguda amb una beca de 14,4 milions d'euros per als pròxims quatre anys (l'anterior beca va ser de 5 milions per a tres anys).

L'objectiu de l'Aliança FORTHEM és reunir una nova generació d'europeus i europees creatius/ves capaços de cooperar en un entorn multicultural i plurilingüístic, més enllà de les fronteres i en múltiples disciplines per a abordar els reptes socials als quals s'enfronta Europa.

En els últims tres anys, FORTHEM ha aconseguit establir una estructura de col·laboració que reforça la confiança mútua i es basa en el compromís conjunt de les universitats associades. S'ha conformat una estructura comuna de gestió i uns procediments de presa de decisions que institucionalitzen una cooperació acadèmica permanent i més estreta. FORTHEM ha realitzat importants avanços en la construcció d'un campus conjunt amb una mobilitat física, virtual i mixta versàtil per a l'estudiantat i membres del personal. L'Aliança compta amb una estratègia digital comuna i amb eines que permeten intercanvis sense precedents entre la comunitat universitària. Set grups de reflexió científica, els "Labs", han fet passos significatius per a abordar importants qüestions socials i han establit una xarxa formada per diferents membres de la societat, entre els quals es troben escoles, empreses, ajuntaments, cambres de comerç i organitzacions del sector públic i privat.

En el pròxim període es completarà la integració de les dues noves universitats de Romania i Noruega en l'Aliança i s'avançarà en un “European Campus” amb noves titulacions dobles, múltiples i conjuntes, amb un increment notable de les mobilitats i un foment intens del multilingüisme. Els nou membres esperen amb il·lusió aquest nou capítol, que continuarà reforçant els llaços entre ells i farà d'Europa una realitat quotidiana per a l'estudiantat, el personal i els/ les investigadors/as d'aquestes universitats.


FORTHEM en xifres
9 universitats de 9 països diferents
227.255 estudiants de grau i màster
2.270 estudiants de doctorat
15.859 membres del personal acadèmic
14.020 membres del personal administratiu