Finalitza la programació d’arts escèniques del 2020

  • Fundació General UV
  • 18 de desembre de 2020
 
El Grup de Dansa de la UV, durant l'espectacle '4' en les Serenates 2019 al claustre de La Nau.
El Grup de Dansa de la UV, durant l'espectacle '4' en les Serenates 2019 al claustre de La Nau.

Amb direcció dels coreògrafs Yoshua Cienfuegos i Maynor Chaves, el Grup de Dansa de la Universitat de València va donar el tret d’eixida, el passat 19 d'octubre, a la programació d’arts escèniques del primer quadrimestre del curs 2020-21, que es va reprendre a la Sala Matilde Salvador de La Nau després de la pandèmia. Des d’octubre fins a desembre, es va succeir una quinzena d’espectacles que van incloure homenatges, el Festival Dansa València i el cicle ‘Teatre de la Memòria’ d’Escalante.

Amb el títol ‘Partitures’, el Grup de Dansa de la Universitat de València, dirigit pels coreògrafs Yoshua Cienfuegos i Maynor Chaves, portà a escena, els dies 19 i 20 d’octubre, la revisió de grans clàssics del ballet sota la mirada contemporània de la dansa. Va ser l’estrena absoluta d’un muntatge que conjuminava l’espectacularitat del directe i l’efectisme de la tecnologia digital amb la projecció de vídeos preregistrats, i que també es pot veure al Canal YouTube del Centre Cultural La Nau amb accés gratuït.

D’altra banda, els dies 28 i 29, Fil d’Arena representà ‘Cos a cos (E-111)’, una crítica àcida a la burocràcia com a eina de violència institucional contra les persones migrants en situació de vulnerabilitat.

Memòria i Festival Dansa València
Novembre arrancà amb l’homenatge especial d'A Tiro Hecho a Mario Benedetti. Carla Chillida va dirigir ‘No te salves’, una obra didàctica i divertida, construïda exclusivament amb textos del poeta, que es representà els dies 4 i 5.

I, de nou, la programació de l’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València va acollir el Festival Dansa València. Va ocórrer en la segona setmana del mes: els dies 10 i 11, es va veure una mostra del ‘Laboratori IVC’, dirigit per Vicente Arlandis i Ángela Verdugo, respectivament; el dia 12, ‘Outdated’, per Inka Romaní; i el dia 13, ‘I+G’, per Columpiant la Dansa. Els dos últims espectacles es completaren amb una conversa entre artistes i públic.

‘Querella de Lope y las mujeres’, una obra de Yolanda Pallín que tractava de com pot el pas del temps alterar la realitat, va ser representada per Calema Producciones els dies 18 i 19, amb direcció d’Ernesto Arias; i acabà el mes el cicle ‘Teatre de la Memòria’, un homenatge d’Escalante Centre Teatral a les víctimes de la guerra civil espanyola, amb les representacions de ‘Estos días azules’, per Cocinando Danza (dia 23); ‘Y los huesos hablaron’, per Societat Dr. Alonso (dia 24); ‘Homenaje a una desconocida’, per Teatro de la Catrina (dia 26); i ‘Vidas enterradas’, amb la intervenció de les companyies teatrals Micomicón, Temple, Corsario i L’Om Imprebís (dia 27).

Desembre i la idea d’Europa
Triangle Teatre va obrir el programa de desembre, els dies 2 i 3, amb una obra per al públic més jove, ‘Licantropia’. Amb text i direcció de Borja López Collado, l’entreteniment d’un grup de joves amics passava per reunir-se una nit per a evadir-se en una festa on tot semblava transcórrer amb normalitat, llevat que hi havia lluna plena…

La resta de la programació es dedicà a la idea d’Europa. D’una banda, amb el nou espectacle d’Escena Erasmus de la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació per a la Gira 2020 de ‘Les Europes Menudes’: ‘El show del nou món’, representat el dia 3 al claustre de La Nau. Escrit pel dramaturg Daniel Tormo i dirigit per Anna Marí, ens mostrà, en clau d’humor i de revista, la nova Europa generada després de la crisi sanitària i les conseqüències que ja comencen a percebre’s a conseqüència del canvi climàtic.

D’una altra, Òscar Intente va cloure la programació els dies 16 i 17 amb l’adaptació teatral de la conferència de l’humanista francés George Steiner ‘La idea d’Europa’ que va oferir al Nexxus Instituut de Tilburg, a Holanda, una reflexió sobre l’ésser humà europeu contemporani que intenta donar resposta a la pregunta de què és Europa.

Més informació: