La Facultat de Química inaugura un mural d’una ‘Taula de les Afinitats’

  • Gabinet de Premsa
  • 15 d’abril de 2019
 
La rectora, la degana i el representant de Torrecid.
La rectora, la degana i el representant de Torrecid.

La Facultat de Química ha inaugurat aquest dilluns un mural de la ‘Taula de les Afinitats’. L’acte s’emmarca en les celebracions de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, que es desenvolupa el 2019.

El mural ha estat inaugurat al vestíbul de l’Edifici F de la Facultat de Química. Ha estat patrocinat per l’empresa Torrecid i és una reproducció de la ‘Taula de les Afinitats’ desenvolupada per Louis-Bernard Guyton de Morveau, Hugues Maret i Jean-François Durande en el seu llibre ‘Elementos de química teórica y práctica: puestos en un nuevo orden después de los más modernos descubrimientos’, imprès a Madrid en 1788 per Benito Cano, i del qual es conserva un exemplar a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

La rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha destacat el paper actiu de la universitat en aquests darrers 150 anys de Taula Periòdica. A més, ha felicitat la degana, Adela Mauri, “pel dinamisme d’uns estudis, i d’una facultat, que continuen apostant per una visió de referència internacional, obtenint reconeixements com el segell internacional de qualitat Eurobachelor i nous convenis de col·laboració que permeten estendre la nostra investigació a més universitats en l’àmbit internacional”.

D’altra banda, la rectora ha agrait a Torrecid la seua col·laboració en els processos de desenvolupament territorial a partir de models de múltiples hèlixs i “per fer possible aquesta reproducció de la taula de les afinitats, que connecta una realitat històrica amb les tècniques de reproducció tècnica més avançades”. En últim lloc, ha remarcat també la importància de la biblioteca històrica no sols com a dipositària i conservadora del nostre llegat, sinó com a impulsora del seu accés i ús contemporani.

Introduïdes a principi del segle XVIII, les taules d’afinitats esdevingueren habituals als laboratoris i a les aules de química de la segona mitat del segle XVIII. Desaparegueren a principis del segle següent. Les taules inclouen les principals substàncies químiques emprades durant aquells anys. Informen de les reaccions dels productes químics de la primera filera amb els que estan situats per davall. Dins de cada columna hi ha representat un ordre “d’afinitat” decreixent dels productes indicats amb la substància situada a la primera filera. Les taules eren modificades i ampliades amb noves dades experimentals obtingudes als laboratoris.

Aquesta taula és una de les primeres que recull la moderna terminologia química de 1787, tot i que barrejada amb símbols i noms d’origen alquímic.

A més de la inauguració, una altra de les activitats és la reproducció en taulellets de ceràmica dels símbols alquímics dels elements inclosos a la ‘Taula de les Afinitats’: Pb, Ag, Au, Hg, Cu, Sb, Zn, S, Fe i Sn. Les reproduccions han estat realitzades per la ceramista de l’Alcúdia Mariapi Miquel i Antich i es trobaran a la venda a partir del dilluns dia 15 a la Tenda de la Universitat en les seus del carrer de la Nau i del Campus de Burjassot-Paterna.

En l’acte han participat la rectora, Mavi Mestre; Javier Gasch, de Torrecid; Victoria García Esteve, directora del Servei de Biblioteques i Documentació de la Universitat; i Adela Mauri, degana Facultat de Química.