Els estudiants Lucía Hui Barberá i Alejandro Berenguer, premiats en el concurs Projectes Natura

 • Gabinet de Premsa
 • 24 de maig de 2023
 
Imatge dels participants en el projecte.
Imatge dels participants en el projecte.

Lucía Hui Barberá (estudianta del Grau en Ciències Ambientals), pel projecte ‘Posidonia oceànica como recurso didáctico’, en el qual ha participat el col·legi El Pilar de València, i Alejandro Berenguer (Grau en Bioquímica i Ciències Biomèdiques), per ‘Malalties neurodegenera... què?’, en què ha participat el col·legi Ave María de Carcaixent, han obtingut els primers premis del concurs Projectes Natura que impulsa la Universitat de València.

El segon premi ha sigut per a Víctor Pobes (Grau en Biologia), pel projecte ‘Les plantes aromàtiques: unes grans aliades en l’horta’, en el qual ha participat l’IES Vicent Andrés Estellés de Burjassot. I el tercer premi ha recaigut en Kevin Iborra (Grau en Biologia) pel projecte ‘Los Biomas: un viaje alrededor del mundo’, en què ha participat l’IES Comarcal de Burjassot.

Un equip format per l’alumnat de Treball Fi de Grau (TFG) de Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Biotecnologia, Biologia i Ciències Ambientals, tutoritzat per un professorat de diferents departaments de la Facultat de Ciències Biològiques, i coordinat per Inma Quilis i Maite Martínez, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València, ha promogut la iniciativa, que compta amb el suport de la Delegació per a la Incorporació a la Universitat. Els objectius del concurs són augmentar la interacció i col·laboració entre les diferents etapes educatives, desenvolupar materials i recursos didàctics per als cursos de primària amb la participació d’alumnat de secundària fomentant en l'educació secundària el treball per projectes i l’ApS, acostar el treball que es fa en la universitat a les escoles i instituts, i finalment introduir a l'alumnat en l'exposició pública i la divulgació del seu treball.

El Parc Científic de la Universitat de València va acollir el 6 de maig la XV edició d’Expociència en la qual, entre altres activitats, es van presentar públicament i al jurat els projectes que han participat enguany en el concurs Projectes Natura. En aquest concurs participa l’alumnat de la Facultat de Ciències Biològiques que presenta el seu TFG, i l’alumnat dels centres de primària i secundària que els han acollit.

Enguany s’han presentat 13 projectes de les diferents àrees temàtiques com són la neurobiologia, zoologia, botànica, biologia cel·lular, biotecnologia, genètica, fisiologia vegetal, biologia molecular, microbiologia, hidrologia o paleontologia.

Una vegada avaluats i qualificats tots el projectes per part del jurat, el dijous 18 de maig en el marc de realització del BIOGRAU 2023 es va comunicar els guanyadors. A més, el jurat va reconèixer la resta de projectes amb les característiques més destacades de cadascun d’ells:

 • “Els aqüífers: un recurs educatiu al nostre abast”, de l’alumne Dídac Sendra, com el projecte més aquós.
 • “Paleontologia: Diversitat i Morfologia Funcional”,, de l’alumna Aida Bonillo com el projecte més anàlog... o homólog?
 • “¿Qué està pasando en los Polos?”,, de l’alumne Uxue Planes com el projectes més preocupat pel canvi climàtic
 • “Introducció a la genètica per a joves i menuts”, de l’alumne Alejandro Hernández, com a projecte mes dolç.
 • “Biorremediació: la Biotecnologia com a eina d’aprenentatge i conscienciació”, de l’alumne Alejandro Montalvà, com a projecte més solidari.
 • “Diseñados para comer”, de l’alumna Celia Saiz ,com a projecte que millor clava la dent.
 • “Patologías relacionadas con el estrés del retículo endoplasmático”, de l’alumne Hugo Sánchez, com a projecte que suposa un gran REP-te
 • “Càncer: tot el que pot fallar i tot el que es pot solucionar”, de l’alumna Marta Albuixech, com a projecte amb millor Storyboard.
 • “Proyecto ApS para aplicar la levadura como modelo en etapas preuniversitarias”, de l’alumna Viviana Pont, com a projecte més fluorescent.

Tots els projectes estaran disponibles pròximament en la web de Projectes Natura.