L’estudiant Yeray López representa Espanya a la Conferència de la UNESCO sobre Educació per al Desenvolupament Sostenible

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 17 de maig de 2021
 
Yeray López Arauco, estudiant de la Facultat de Química de la Universitat de València.
Yeray López Arauco, estudiant de la Facultat de Química de la Universitat de València.

Yeray López Arauco, estudiant de la Facultat de Química de la Universitat de València, representa Espanya en la Conferència Mundial de la UNESCO sobre l’Educació per al Desenvolupament Sostenible, acte que se celebra com a conferència virtual del 17 al 19 de maig de 2021 i en el qual s’analitzarà la problemàtica ambiental actual en relació amb la sobreexplotació de recursos, canvi climàtic i crisi ambiental a nivell planetari.

L’acte es planteja amb la intenció d’arribar a acords per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a nivell educatiu i civil dins de l’Agenda 2030. Durant els tres dies s’han plantejat actes que se celebraran a través de reunions entre els representants de cada país. Unes seran d’accés obert i en altres només podran participar les persones convidades. L’equip espanyol està format per representants del Ministeri d’Educació i FP, representants de la Direcció General de Polítiques de Desenvolupament Sostenible del Ministeri d’Afers Exteriors i del Centre Nacional d’Educació Ambiental del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Al seu torn, la societat civil està representada a través de Futuro en común i Confint.

La Conferència Mundial de la UNESCO sobre l’Educació per al Desenvolupament Sostenible pretén augmentar la consciència d’aquests desafiaments, destacar el paper crucial de l’Educació per al Desenvolupament Sostenible (EDS) com un factor clau per a l’assoliment reeixit de tots els ODS, el procés de reconstrucció de COVID i crear un impuls per a l’enfortiment de l’EDS en la política i la pràctica.

“Des de la Conferència Estatal infantil i juvenil pel planeta celebrada a Alcaraz (Albacete) on vaig assistir com a representant de la Comunitat Valenciana, torne amb la iniciativa de complir l’ODS15 Vida en ecosistemes terrestres. Per a això, des del meu centre educatiu assumim el compromís d’apadrinar un parc natural i vam començar participant en un projecte de conservació del Corriol camanegre ‘Charly & Co’ en col·laboració amb els tècnics del Parc Natural de les Llacunes de la Mata i Torrevella”, destaca Yeray López.

En aquest projecte va participar tota la comunitat educativa de l’IES Número 1 Libertas Torrevella. La iniciativa ha permès a López participar en esdeveniments com a ponent en el Seminari web d’Educació per al Desenvolupament sostenible, estratègies educatives per a la sostenibilitat. També en Camins de Futur 2021, unes jornades organitzades pel Ministeri d’Educació i Formació Professional, en la conferència de Joves “Cuidem el Planeta”, acte en línia organitzat pel govern de Cantàbria i CEDREAC, entre d’altres.

“La participació en aquests esdeveniments m’ha permès compartir experiències i formar-me a nivell professional i adonar-me de com és d’important la cura de l’entorn i la necessitat d’un desenvolupament sostenible, deixant clar que, si t’ho proposes, no hi ha límits”, destaca Yeray López. A més, apunta: “Al llarg de totes aquestes vivències m’ha anat quedant una cosa clara que es pot resumir en la següent frase: Els joves no som el futur, som el present i el canvi no està per arribar ja està ací i som nosaltres”.

 

Enllaç a alguns dels actes de la Conferència: https://es.unesco.org/events/ESDfor2030