Dues universitats xilenes atorguen una medalla i un ‘honoris causa’ al professor jubilat de la Universitat José Gimeno

  • Gabinet de Premsa
  • 8 de gener de 2019
 
José Gimeno amb el rector xilé Ennio Vivaldi.
José Gimeno amb el rector xilé Ennio Vivaldi.

La Universidad de Chile i la Universidad de Valparaíso concedeixen aquest mes de gener dos importants reconeixements al professor jubilat de la Universitat de València José Gimeno. La Universidad de Chile li va atorgar aquest dilluns la Medalla Rectoral, en un acte celebrat a la Casa Central de Santiago. El dia 14, Valparaíso l’investirà doctor ‘honoris causa’.

José Gimeno Sacristán ha sigut catedràtic en l’àrea de Didàctica i Organització Escolar en la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de la Universitat de València. Es va incorporar a la Universitat en 1981, procedent de la Universitat de Salamanca. Va ser el catedràtic més jove de l’àrea de coneixement i, fins a la seua jubilació anticipada, el més antic de tots ells.

És autor de nombroses publicacions, entre les quals destaquen els vint-i-tres llibres que ha escrit i que han tingut una repercussió molt important en la renovació de la pedagogia a Espanya i Amèrica Llatina. De fet, una d’aquestes publicacions va suposar una fita en la història de la pedagogia: 'La pedagogía por objetivos, obsesión por la eficiencia'. És un text que va suposar el punt d’inflexió per a la renovació de la pedagogia a Espanya en la democràcia.

Ha sigut ponent en nombrosos congressos i jornades, conferenciant de reconegut prestigi a Espanya i Amèrica, i ha portat el nom de la Universitat de València a molts llocs.

Ha rebut diferents premis, entre ells el premi nacional d’investigació educativa en dues ocasions, així com el premi nacional d’investigació, i és ‘honoris causa’ per diferents universitats.

En recollir la medalla de la Universidad de Chile va afirmar: “A Xile el tinc en el cor, per a mi representa un lloc especial perquè he viscut els traumes de la societat xilena paral·lel als traumes de la societat espanyola per idèntiques condicions i motius: un Estat que anul·la les llibertats i deixa la universitat en un paper ambigu on destacar suposa perdre la vida i l’ocupació”.