Dos professors de la Universitat, en la directiva de SECrio, que estudia els efectes de les baixes temperaturas en materials

  • Gabinet de Premsa
  • 22 de març de 2023
 
Imagen de la noticia

Els professors de la Universitat de València Daniel Ballesteros i Miguel Ángel Silvestre han participat en la fundació de SECrio, societat científica que estudia els efectes de les baixes temperatures en materials o sistemes biològics. Els professors s'han incorporat també a la directiva fundacional de la societat. SECrio acollirà a especialistes en l'àmbit de la criobiologia a Espanya.

Daniel Ballesteros, del Departament de Botànica i Geologia, participa com a expert en criopreservació de cèl·lules i teixits vegetals; mentre Miguel Ángel Silvestre, del Departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física, és especialista en criopreservació de cèl·lules i teixits animals.

La Societat Espanyola de Criobologia (SECrio) es va fundar el passat 6 de març d'aquest 2023. Es tracta d'una plataforma nascuda a Espanya que pretén agrupar una àmplia diversitat de professionals amb interessos en l'àmbit de la Criobiologia. La criobiologia estudia els efectes de les baixes temperatures en materials o sistemes biològics. Dins de l'àmbit de la criobiologia, s'inclouen tant els estudis de sistemes sotmesos a qualsevol temperatura entre 0 °C i el zero absolut, així com aquells que es troben per davall del seu rang fisiològic (des d'hipotèrmia moderada a condicions d'hibernació).

En la criobiologia es realitzen estudis bàsics de processos biològics o fisicoquímics associats a les baixes temperatures que contribueixen a la generació de coneixement, així com el desenvolupament d'aplicacions pràctiques que contribueixen a la investigació i el desenvolupament. A més, existeixen tècniques criobiològiques, com la criopreservació, que són molt utilitzades per a la conservació de diversos materials biològics (espermatozoides, òvuls, embrions, llavors, espores, bacteris, proteïnes, etc.) per períodes de temps molt prolongats. No obstant això, la SECrio exclou del concepte de criobiologia i del seu abast la criogènia humana en el sentit de la crioconservació d'éssers humans i animals després de la seua defunció amb l'esperança de la seua resurrecció futura.

Aquesta nova societat pretén potenciar la col·laboració entre especialistes i ser un fòrum d'intercanvi de coneixement entre professionals i estudiantat de diverses àrees científiques, tecnològiques i industrials que estudien o usen les tècniques de criobiologia per al seu treball. La creació d'aquesta societat ha sigut promoguda per especialistes de la Universitat de València, Universidade de Vigo, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Politècnica de València, Universitat de Sevilla, Consell Superior d'Investigacions Científiques, Institut Valencià d'Investigacions Agràries i de l'empresa Overture Life.

La SECrio ja ha obert perfiles de twitter (@SE_Crio) i Likedin on s’informarà sobre les activitats, notícies i temes relacionats amb la societat i objectius.