Díhuit científiques de la Universitat de València, entre les més influents per la seua qualitat investigadora

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 4 de març de 2020
 
(D’esquerra a dreta) Dolors Corella, Yolanda Picó i Guillermina Font, les tres investigadores de la UV amb l’Índex H mitjà més alt.
(D’esquerra a dreta) Dolors Corella, Yolanda Picó i Guillermina Font, les tres investigadores de la UV amb l’Índex H mitjà més alt.

Díhuit investigadores de la Universitat de València destaquen per la qualitat de la seua recerca, segons l’Índex H, un indicador de qualitat professional del personal investigador en funció de la quantitat de citacions rebudes pels articles científics publicats. A la província de València, on es compten les investigadores de fins a cinc institucions, les científiques de la Universitat són el 52,94% del total i sobre el conjunt de la Comunitat Valenciana representen el 38,29%.

L’Índex H detecta les expertes o els experts que més cites reben en les àrees de Biologia, Ciències de la Salut, Ciències de la Terra, Física, Matemàtiques, Química, Tecnologia, Enginyeria i Ciències Aplicades. Aquesta classificació es basa en el Factor H (FH) mitjà, o relació entre l’Índex H de cada persona investigadora, i el valor mitjà dels H dels altres autors i les altres autores que estan en el rànquing de la seua àrea. En la seua última actualització, mostra el llistat de les 428 investigadores més importants d’Espanya, d’entre 786 analitzades, en el període entre març de 2019 i el 25 de gener de 2020.

Les investigadores de la Universitat de València citades són Dolors Corella (Nutrició i Dietètica), Yolanda Picó (Química Analítica), Guillermina Font (Toxicologia), Alicia Salvador (Ciències del Comportament), María Dolores Bargues (Parasitologia), Rosa María Baños (Psicologia Clínica), María José Alcaraz (Farmacologia i Farmàcia). També Isabel Balaguer (Psicologia Aplicada), Amparo Latorre (Genètica i Herència), Manuela Merchán (Química Física), María Teresa Donato (Farmacologia i Farmàcia), Maria J. Bayarri (Estadística i Probabilitat) i Marisol Lila (Psicologia). Completen l’enumeració les investigadores Ana Belén Gaspar (Química Inorgànica i Nuclear), Rosa María Giner (Farmacologia i Farmàcia), Ana Lluch (Oncologia), Maria Adela Valero (Parasitologia) i Marina Berenguer (Gastroenterologia i Hepatologia).

A nivell de la Comunitat Valenciana, l’Índex H mostra científiques de cinc universitats i tres centres superiors d’investigació públics: la Universitats de València, la Politècnica de València, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) i el Centre d’Investigació Príncep Felip de València (província de València); les Universitats d’Alacant i d’Elx (província d’Alacant) i la Universitat Jaume I (Castelló).

L’Índex H a Espanya el publica el Grup de Difusió de l’Índex H (DIH). Les províncies amb més investigadores a aquesta classificació són Madrid (109 investigadores), Barcelona (87), València (33), Granada (20) i Múrcia i Sevilla (14 cadascuna).

 

Web del Grup per a la Difusió de l’Índex H (DIH): https://indice-h.webcindario.com/