La catedràtica de la Universitat Isabel Burdiel, Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020

  • Gabinet de Premsa
  • 17 de maig de 2020
 
Isabel Burdiel.
Isabel Burdiel.

La catedràtica de la Universitat de València Isabel Burdiel, el també catedràtic Josep Lluís Sirera (a títol pòstum) i l’estudianta del Màster de Professor/a en Educació Secundària Elisa Ferrer han sigut guardonats en la XXXIX edició dels Premis de la Crítica Literària Valenciana, convocats per CLAVE, amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Rocafort.

Isabel Burdiel ha rebut el premi per la seua biografia de l'escriptora Emilia Pardo Bazán. El desaparegut Josep Lluís Sirera, per l’obra teatral ‘Dinamarca’, escrita amb el seu germà Rodolf. I en la modalitat de Narrativa el premi ha recaigut en ‘Temporada de avispas’, d'Elisa Ferrer. En poesia, el guardó ha sigut per a Fernando Delgado per la seua obra ‘La mar desnuda’.

L'organització dels premis compta amb dos docents de la Universitat de València: estan presidits pel crític José Vicente Peiró, professor de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, i com a secretària actua Elia Saneleuterio Temporal, professora de la Facultat de Magisteri.

La composició dels jurats de les diferents modalitats es manté en secret, cada any, fins al dia de la fallada. Estan formats per rellevants periodistes, escriptors o escriptores i persones representants d'institucions culturals, que exerceixen la crítica en premsa o que es dediquen a la investigació literària en la universitat, totes elles nascudes o residents a la Comunitat Valenciana, excepte l'actual president de l'Associación Española de Críticos Literarios.

El jurat d'Assaig i Crítica, format per Francisco Agramunt, M.ª Ángeles Chavarría, José Ferrándiz Lozano, Santiago Fortuño, Begoña Jorques, Elia Saneleuterio Temporal i José Miguel Segura, ha decidit premiar, per unanimitat, la biografia ‘Emilia Pardo Bazán’, d'Isabel Burdiel (Taurus, Penguin Random House Grupo Editorial, 2019), catedràtica d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València. El jurat ha valorat l'originalitat de reivindicar una de les figures més importants de la literatura espanyola que, malgrat ser canònica, és quasi una desconeguda en molts aspectes.

El comité de Literatura Dramàtica va estar compost per Rosa Sanmartín, Fátima Agut, Inma Garín, Marina Torrecilla, així com pels professors de la Universitat de València Nel Diago, Enrique Herreras i José Vicente Peiró, que ho va presidir. Aquest jurat ha acordat unànimement concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 de Literatura Dramàtica, a l'obra Dinamarca (Bromera, 2019), escrita a duo per qui fora catedràtic de Literatura Espanyola, Josep Lluís Sirera, i el seu germà Rodolf Sirera. L'obra destaca per la seua complexitat dramàtica, per la qualitat en la construcció de personatges, la seua atmosfera i la seua estructura; pel valor històric de la trama i l'habilitat per a desenvolupar personatges i situacions. El jurat ha volgut destacar el valor d'una altra obra candidata, Tirant, de l'egressada de la Universitat Paula Llorens, com una intel·ligent adaptació i actualització d'un clàssic narratiu.

El jurat de Narrativa, compost per Eduardo Almiñana, Ángel Basanta, José Luis Ferris, Gloria de Frutos, María García-Lliberós, Eric Gras i Carmen Velasco, ha acordat per majoria concedir en aquesta modalitat el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 a ‘Temporada de avispas’, d'Elisa Ferrer, publicada l'any passat per l'editorial Tusquets, per la seua aspiració de novel·la generacional, per la seua prosa rica i bella i d'un poderós intimisme: un relat psicologista en el qual contrasta la joventut de l'autora i la maduresa de la novel·la. Elisa Ferrer, que actualment està cursant el Màster de Professor/a en Educació Secundària en la Universitat, va escriure aquesta obra als Estats Units gràcies al Màster d'Escriptura Creativa en Español (The University of Iowa).

El jurat de Poesia va estar format per Juan Luis Bedins, Ricardo Bellveser, Helena Establier, Antonio M. Herrera, Juan Ramón Torregrosa i Rosa María Vilarroig, així com pel catedràtic de la Universitat Jaime Siles, que va obtindre el premi en l'anterior edició. Aquest jurat ha decidit, per majoria, concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 d'aquesta modalitat a Fernando Delgado per ‘La mar desnuda’ (Pre-Textos, 2019), un llibre que representa la maduresa d'un escriptor molt complet i divers alhora, i que en aquest cas ens mostra tota la seua destresa i mestratge a través d'uns elaborats i poderosos versos, amb un ritme grandiós i una sonora musicalitat.

Alguns dels professors i professores de la Universitat de València que han guanyat el Premi de la Crítica Literària Valenciana amb anterioritat són Pedro J. de la Peña, Jenaro Talens, Arcadio López-Casanova, Elia Saneleuterio Temporal, Xelo Candel, Antonio Ariño, Jaime Siles i Adela Cortina.