La catedràtica de Pediatria Empar Lurbe, premi Claude Lenfant per la seua trajectòria professional i investigadora

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de maig de 2022
 
Empar Lurbe, catedràtica de Pediatria de la Universitat de València.
Empar Lurbe, catedràtica de Pediatria de la Universitat de València.

Empar Lurbe, catedràtica del Departament de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València i cap del Servei de Pediatria de l’Hospital General de València, ha estat distingida per la Lliga Internacional d’Hipertensió amb el premi Claude Lenfant, en reconeixement a la seua trajectòria professional i per la rellevància de les investigacions en aquest camp.

El premi es va atorgar el 15 de maig a la Cerimònia de Clausura del 5è WHL World Hypertension Congress, celebrat a Zhuhai Macau (Xina), amb motiu del Dia Mundial de la Hipertensió, aquest dimarts. El premi reconeix la investigació aplicada a determinats grups de població i és la primera vegada que es concedeix a un investigador d’Europa. Claude Lenfant fou director del National Health Institute dels EUA.

“És un reconeixement a la investigació i a la seua aplicació clínica per millorar la qualitat de vida de les persones, en aquesta ocasió en xiquets i adolescents. El premi reconeix els avanços aportats a la investigació en hipertensió arterial”, explica Empar Lurbe.

L’interès que genera aquest tema a nivell internacional es demostra amb el desenvolupament de guies clíniques per al diagnòstic i maneig de la hipertensió arterial en la població pediàtrica.

Empar Lurbe és coordinadora del projecte internacional HyperChildNET, finançat pel programa COST i per la Unió Europea, que aborda l’estudi i l’enfocament holístic de la hipertensió arterial en xiquets i adolescents. Entre les accions desenvolupades per aquest projecte, destaca una calculadora per facilitar el diagnòstic d’hipertensió arterial, que és de lliure accés perquè l’utilitzen tant el personal especialista com la ciutadania. Aquesta calculadora permet la qualificació dels valors de pressió arterial segons unes condicions estàndard establertes en funció de l’edat, el sexe i la talla.

Entre els objectius de HyperChildNET també figura promoure la investigació en la hipertensió arterial en la infància i l’adolescència, així com divulgar informació cientificotècnica per aportar pautes als i les professionals de l’àmbit de la salut d’acord amb les guies clíniques de la Societat Europea d’Hipertensió (ESH), de la qual Empar Lurbe és coordinadora del grup de treball especialitzat en hipertensió arterial en xiquets i adolescents.