El catedràtic de Didàctica de la Llengua i la Literatura Josep Ballester guanya el 35é Premi d’assaig Josep Vallverdú

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 22 de novembre de 2018
 
Josep Ballester

El filòleg Josep Ballester Roca (Alzira, 1961) ha estat guardonat amb el 35é Premi d’assaig Josep Vallverdú per la seua obra Atles d’aigua i pedra. Aquest llibre d’assaig, amb una temàtica sobre els viatges dels éssers humans, busca el seu vessant més literari.

Josep Ballester és catedràtic del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València. Amb l’obra premiada traça una mirada crítica del paisatge des de la ficció, però al mateix temps des d’una visió irònica de l’espai, ja que aquest és fonamental, com el temps en la literatura, ja que tots dos determinen la realitat.

“En aquest inici del segle XXI, on sembla que tot l’espai de l’esfera terràqüia està mesurat, hem posat nom i cognoms a cada continent, a cada illa, a cada mar, a cada vall, a cada serralada o petit indret”, explica Ballester. Per al filòleg, aquest fet ha provocat que en moltes ocasions viatjar siga confirmar la perfecció d’un mapa i duga la societat a abandonar altres rutes que porten a noves qüestions per descobrir. Per aquest motiu, l’autor es va decidir a analitzar l’espai i el territori des de la reflexió i el pensament.

La defensa de la figura d’aquest viatger sense Google Maps que ha fet Josep Ballester en Atles d’aigua i pedra ha estat un dels motius principals perquè el jurat li otorgara el premi. “Rebre un dels guardons d’assaig de la literatura catalana més importants i d’una llarga trajectòria ha estat tot un honor”, afirmava el catedràtic, qui afegia que va ser molt emocionant quan Josep Vallverdú el va felicitar personalment.

El Premi Josep Vallverdú d’assaig és un premi literari en llengua catalana, que es convoca anualment per la Paeria de Lleida des de l’any 1984 i està dotat amb 9.000 euros. El catedràtic de la Universitat va rebre el guardó de 2018 aquest divendres 16 de novembre a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida.

Josep Ballester, al llarg de la seua trajectòria literària, ha estat reconegut amb altres prestigiosos premis com el Vicent Andrés Estellés de poesia dels Octubre el 1996 i el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira l’any 2008.