El catedràtic Antoni Furió, guardonat amb el premi Miquelet d’Honor

  • Gabinet de Premsa
  • 27 de novembre de 2020
 
Antoni Furió.
Antoni Furió.

El catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de València Antoni Furió i la Companyia Teatre Micalet són els guardonats amb el premi Miquelet d’Honor de 2020. Els premis reconeixen el compromís cívic i de defensa de la cultura, la llengua i els drets com a poble dels valencians. El lliurament s’efectuà durant una gala a la seu de la societat musical el dissabte 28 de novembre.

Antoni Furió és director de la revista L’Espill i forma part també del consell assessor o de redacció de prestigioses revistes nacionals i internacionals. La seua activitat investigadora i professional s’ha centrat en la història de l'Edat Mitjana, i en l’estudi i difusió de l'obra de Joan Fuster.

Ha desenvolupat línies d’investigació centrades en la història econòmica i social, amb llibres com ‘Camperols del País Valencià’ o ‘València, un mercat medieval; en les finances i la fiscalitat’. També ha estudiat la connexió entre guerra, deute públic i construcció de l’Estat, assumpte que va abordar com a president del congrés La Veu del Regne, celebrat amb motiu dels 600 anys de la Generalitat Valenciana en 2018 i en el qual van participar més de 180 investigadors de tot el món.

En relació amb Fuster, va publicar el Àlbum Fuster en 1995, una aproximació biogràfica en imatges; treballa amb Josep Palàcios en l'edició de l’Obra Completa de l'escriptor, de la qual han aparegut tres volums, dos s’editaran en 2021 i els dos últims veuran la llum en 2022, any en què se celebraran els cent anys del seu naixement; dirigeix l’obra ‘Correspondència de Joan Fuster’, de la qual han aparegut ja quinze volums; i prepara un llibre amb la seua biografia.

La Companyia Teatre Micalet celebra el seu 25 aniversari en 2020 amb diverses obres com ‘El jardí dels cirerers’ d’Anton Txèkhov en versió de Manuel Molins, ‘El Malfet de Inishmaan’, de Martin McDonagh i ‘Nadal a casa els Cupiello’, d’Eduardo de Filippo; que han aconseguit el reconeixement del públic i la crítica. En tots aquests anys, la seua presència en el panorama escènic de la ciutat de València ha estat molt notable oferint nombroses produccions.

El Teatre Micalet, situat en la mateixa seu de la societat coral, és gestionat per la Companyia Teatre Micalet, fundada per Pilar Almeria, Joan Peris i Ximo Solano. En 1995 la Societat Coral el Micalet va donar suport al projecte per a desenvolupar un centre de producció i exhibició capaç d'oferir una programació estable i en valencià.

Concert de la Coral Giner

La Coral Salvador Giner de la Societat Coral el Micalet oferirà en la gala, que conduirà Víctor Benavides, un concert i espectacle en el qual es podrà escoltar algunes de les millors cançons de Lluís Llach, al qual es ret homenatge a quatre veus, acompanyades pel piano, percussió i acordió que, de la mà de la jove actriu Talia Bohoyo conduiran al públic per escenes en les quals endinsar-se en el món oníric, sentimental i reivindicatiu del cantant.

El programa ‘Petjades de Lluís’, dirigit per Miquel Juan i la direcció escènica de Joanvi Cubedo, serà estrenat dissabte que ve i clausurarà el lliurament dels Miquelets d’Honor, acte en el qual es farà lliurament a Emili Mira de la insígnia d'or del Micalet pels seus 50 anys com a soci.

La Coral Giner oferirà també aquest concert al Centre del Carme Cultura Contemporània el diumenge 6 de desembre a les 12 hores.