Capella de Ministrers presenta en Serenates ‘El collar de la coloma’ un concert basat en l’obra de Ibn Hazm que reivindica l’amor plural

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 27 de juny de 2022
 
Capella de Ministrers a La Nau.
Capella de Ministrers a La Nau.

Tot coincidint amb el dia de la celebració del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ a València, Capella de Ministrers va oferir-nos, dissabte dia 25 en el Festival Serenates, el concert ‘El collar de la coloma’, que reivindica l’amor plural, no en l’àmbit carnal, sinó vital i filosòfic.

El Festival Serenates, que se celebra en el Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València fins al pròxim dia 2 de juliol, commemora enguany la 35a edició de la iniciativa organitzada per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura que utilitza el claustre universitari com a marc d’un festival d’estiu nocturn. Les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir en la pàgina web http://www.latenda.es/entrades.

Capella de Ministrers, en un concert que també va tenir la col·laboració del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, va presentar ‘El collar de la coloma’, un treball entorn del llibre homònim de l’humanista, poeta i escriptor andalusí Ibn Hazm, considerat un dels més destacats de la literatura àrab. Amb aquesta actuació, Capella de Ministrers celebra els 1.000 anys del primer tractat sobre l’amor i els amants, d’acord amb Manuela Cortés, doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Madrid.

‘El collar de la coloma’ és una antologia poètica que recull reflexions sobre la vertadera essència de l’amor i intenta descobrir que té de comú i immutable al llarg dels segles i les civilitzacions. L’obra té com a fil conductor l’experiència amorosa de l’autor, que li serveix per a raonar filosòficament i que constitueix un testimoniatge de primera mà de la vivència de l’amor en l’Al-Andalus durant la dinastia omeia. El concert, que va coincidir amb la celebració de l’Orgull LGTBIQ+ a València, va reivindicar l’amor plural. El director de Capella de Ministrers Carles Magraner, mentre llegia passatges poètics de ‘El collar de la coloma’, que intercalaven i dinamitzaven la música, va fer al·lusió a l’amor sense límits ni gènere.

En aquesta ocasió, Capella de Ministrers va apostar per la memòria col·lectiva i va fer homenatge a una figura clau que va viure l’esplendor del Califat de Còrdova, el seu posterior ocàs i decadència i l’anarquia que van suposar les taifes, en una època complexa i crítica per al filòsof, teòleg i historiador, l’atzarosa vida del qual i exili van transcórrer per Màlaga, València, Xàtiva, Almeria, Dénia, Mallorca i Sevilla, per a finalment refugiar-se en l’alqueria familiar de Niebla, pròxima a Montija (Huelva), on va morir.

Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, celebra 35 anys de trajectòria artística en 2022. Des dels seus inicis, és un referent internacional en la recuperació i difusió del patrimoni musical que ha rescatat i difós en més de 1.600 concerts i recollit en acurats treballs discogràfics. La seua labor investigadora, que es remunta fins a l’Edat mitjana, ha estat reconeguda amb el prestigiós Premi Internacional de Música Clàssica (ICMA) i el Premi Carles Santos en 2018. També ha sigut finalista dels Premis ICMA en 2021 i ha sigut nominat en 2022, entre molts altres reconeixements al llarg de la seua història.

Durant la seua trajectòria, Serenates, coproduït per la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l’Ajuntament de València a través del Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València, i el projecte Women’s Legacy.

Més informació: