L’artista Rafael Armengol il·lustra els 30 anys de la revista Mètode

  • Mètode
  • 22 de novembre de 2022
 
30 aniversari de Mètode

La publicació de divulgació científica que edita el Vicerectorat de la Universitat de València celebra el seu 30è aniversari amb una obra de l’artista valencià.

La revista Mètode de la Universitat de València celebra aquest 2022 el seu 30è aniversari i per a commemorar aquestes tres dècades comunicant i divulgant la ciència ha comptat amb un col·laborador especial. Amb motiu de l’efemèride, l’artista valencià Rafael Armengol ha realitzat una obra que es publicarà en el pròxim número de la revista de desembre.

Rafael Armengol (Benimodo, 1940) va començar la seua trajectòria artística als anys seixanta i ha esdevingut un dels artistes clau de l’art contemporani al nostre país. Armengol és un referent al món de l’art figuratiu; des dels seus inicis, l’estudi del color i de la llum ha estat l’element vertebrador de la seua obra. L’artista valencià ha rebut nombrosos reconeixements a la seua trajectòria, i en 2011 va ser nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Carles de València.

No és la primera vegada que Rafael Armengol col·labora amb la revista. En l’any 2007, va ser l’autor de la portada del número 56 de la revista, «Matèria d’art», dedicat a la ciència en l’estudi i la conservació del patrimoni. En aquesta obra, Armengol va plasmar el seu interès per la llum i el color amb una reinterpretació dels frescos de la catedral de València.

30 anys divulgant la ciència

Canvi climàtic, genètica, física, intel·ligència artificial, medicina... són moltes les temàtiques de què s’ha ocupat la revista des que va nàixer en 1992. Editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València i dirigida actualment pel professor de periodisme Martí Domínguez, la revista s’ha ocupat d’analitzar i donar difusió als diferents aspectes de la investigació científica, i ha creat un espai d’interacció entre ciències i humanitats on col·laboren personalitats del món de la ciència però també de l’àmbit de l’art, la filosofia, la sociologia, la història i la literatura.

La revista compta amb una edició trimestral en català i en espanyol, i un anuari en anglès, Mètode Science Studies Journal, que ha estat inclòs en les principals bases de dades i índexs d’impacte. Al voltant de la publicació en paper, Mètode ha sabut també comptar amb una presència creixent en la web i en les xarxes socials, i ha creat una col·lecció de llibres de divulgació que actualment està preparant el seu volum número tretze.

Entre els premis que ha rebut al llarg de la seua trajectòria destaquen el Premi Nacional de Recerca de la Generalitat de Catalunya 2021, el Premi Ciencia en Acción Especial del Jurat 2018, el Premi Sacyr a la Innovació en 2014 o el Premi Prisma Especial del Jurat en 2009. A més, el seu director Martí Domínguez va estar reconegut amb el Premi Nacional de Periodisme en 2007 per la seua tasca al capdavant de la revista.