L'artista Marcelo Fuentes torna al Jardí Botànic amb la mostra de pintura i fotografia "Diario del Jardín"

  • 4 de novembre de 2020
 
Imagen de la noticia

Aquesta tardor el Botànic acull una exposició molt especial, Diario del Jardín. Marcelo Fuentes, dibuixos i fotografies 2006-2012, que ocuparà les dos sales d’exposicions fins a gener de 2021. La proposta de l’artista Marcelo Fuentes, comissariada per Salvador Albiñana, suposa el seu retorn al Jardí vint-i- set anys després de la seua exposició d’escultures de grans dimensions, que inaugurà les exposicions d’arts plàstiques a l’Estufa Freda.

Aquesta vegada Marcelo ens porta dibuixos i fotografies, en un conjunt d’un centenar d’obra, que suposaran gaudir del Jardí a l’exterior, i amb una mirada més íntima, també a l’interior de les sales. Imatges en blanc i negre d’un jardí plujós, o ombrívol, de fulles amb formes impossibles, de detalls que segurament no hem detectat als nostres passejos. Dibuixos detallistes i, al temps, una mica abstractes, que enquadren la visió de Marcelo d’un Botànic que l’ha acompanyat en moments de la seua trajectòria artística i també vital.

Com ens conta al catàleg el comissari de la mostra, Salvador Albiñana “Durant tots aquests anys Marcelo ha seguit en constant contacte amb el Botànic, ha passejat pels corredors, els parterres, ha romàs observant en silenci cada racó, s’ha immers de ple en l’ambient tranquil i captivador del Jardí i ha estat testimoni dels canvis lents de la natura i de les imatges úniques i efímeres que aquesta ens regala. D’aquesta estreta relació sorgiren nombroses fotografies en blanc i negre i impreses en paper japó, multitud de dibuixos a llapis, i algun aiguafort. Un vertader diari de paisatges que es convertí amb els anys en una magnífica col·lecció amb la qual Marcelo demostra que una tècnica senzilla és suficient per a plasmar l'essència i la bellesa de la natura”.

Al mateix catàleg trobarem també textos de Daniel Capó i Jose Mateos, i una entrevista a l’artista. A banda, podrem aprofundir encara més en la proposta: “Tanmateix a la seua obra no trobarem una representació realista de la natura, Marcelo explora les línies, les formes, llums i ombres i les plasma reflexant un univers particular, evocador i nostàlgic, on les imatges s’alliberen d’artificis i es simplifiquen, buscant provocar reaccions sensorials i emotives i fugint de les representacions merament descriptives”.

Marcelo Fuentes es dedica a la pintura des dels anys 70. De formació autodidacta, desenvolupa la seua obra entorn del paisatge, mitjançant l'ús de tècniques tradicionals: gravat, oli, aquarel·la i dibuix. Edita el seu primer catàleg en 1994 amb motiu de l'exposició que li organitza la Universitat de València titulada Una Ciutat, on apareixen els primers edificis racionalistes en les seues pintures i a partir de la qual es gestaria València, la ciutat racionalista, IVAM, 1998. En aquest mateix any obté la beca ENDESA i la de l'Acadèmia d'Espanya a Roma.

Ha treballat amb diferents galeries de Madrid. Inicia una col·laboració amb el fotògraf Bernard Plossu que li portaria a mostrar les seues obres en Ciudades y paisajes, MUVIM, València i Ajuntament de Bourdeos; en La Fabrique de Pont D’Alierac, Ardeche; i en la Galeria Camera Fosca, Paris, 2014. Exposa en diverses galeries i Fires d'Art nacionals i internacionals, ArcoMadrid, ArtChicago i ArtMiami. Entre els seus últims treballs figuren diverses exposicions.

La mostra podrà visitar-se al Jardí Botànic fins el 24 de gener de 2021, de dilluns a diumenge. En la Sala Hort de Tramoieres l’horari és de 10 a 20 h i l’entrada és gratuïta. En l’ Estufa Freda l’horari és de 10 a 18 h i l’entrada és gratuïta abonant l’entrada al Jardí. El catàleg de la mostra podrà adquirir-se a la taquilla del Jardí Botànic.