Arranca una infraestructura digital europea d’imatges sobre càncer per millorar el tractament mèdic i la investigació

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 24 de gener de 2023
 
Francisco Soriano (esquerra) i Ricard Martínez (dreta).
Francisco Soriano (esquerra) i Ricard Martínez (dreta).

Ricard Martínez, professor del Departament de Dret Constitucional de la Universitat de València (UV); i Francisco Soriano, investigador de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) participen en el projecte europeu EUCAIM (European Cancer Imaging Initiative), que té com a objectiu desplegar una infraestructura digital europea d’imatges desidentificades relacionades amb el càncer que puga ser utilitzada per personal mèdic, investigador o innovador. La reunió inicial del projecte ha tingut lloc hui dimarts 24 de gener.

La proposta, que implica 76 partners de 14 països de la Unió Europea, pretén construir un sistema útil en la presa de decisions clíniques i donar suport al diagnòstic, tractament i medicina predictiva. La proposta crearà un Atles distribuït amb més de 60 milions d’imatges anonimitzades de 100.000 pacients.

En el projecte, la UV participa com a partner a través de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC). L’àrea de privacitat i seguretat lideraran les tasques que garantisquen el compliment normatiu adequat del projecte. Aquesta tasca no sols implica ser capaços d’alinear el projecte amb el Reglament General de Protecció de Dades, sinó que també caldrà definir un marc comparatiu a partir de les lleis nacionals, i legislació recent aprovada com la Data Governance Act, i evolucionar el projecte amb lleis en fase de preparació com Data Act, AI Regulation, European Health Data Space Regulation.

En aquest sentit, Ricard Martínez Martínez, professor de Dret Constitucional de la Universitat de València i director de la Càtedra de privadesa i Transformació Digital, codirigeix el paquet de treball d’ètica i protecció de dades i centra els seus esforços en aquest segon aspecte. “El nostre treball és determinant per assegurar la garantia dels drets fonamentals a l’EUCAIM i el disseny d’un ecosistema segur i fiable per a investigadors, institucions sanitàries, pacients i societat”, ha destacat.

El professor Francisco Soriano, de l’IRTIC i professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), proporcionarà i auditarà els requisits de seguretat que permeten complir les necessitats de privacitat del projecte, que inclourà elements relacionats amb confidencialitat, integritat i traçabilitat d’informació i ús d’aquesta informació privada. D’altra banda, l’equip d’IRTIC abordarà aspectes relacionats amb l’anonimització de les dades com a estratègia preferent per al tractament.

A més, la Universitat de València liderarà una de les primeres experiències europees en “data altruism” dirigida a estudiar com promoure programes de donació de dades per a la recerca.

El projecte és liderat pel professor Luis Martí-Bonmatí, director del Departament d’Imatge Mèdica, Catedràtic de Radiologia, Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i coordinat per l’Institut Europeu de Recerca en Imatge Biomèdica (EIBIR), establert per i amb seu a la Societat Europea de Radiologia a Viena, Àustria.

EUCAIM és part clau a la Iniciativa Europea d’Imatges del Càncer iniciada per la Comissió Europea, el projecte més important del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer (EBCP), l’objectiu del qual és fomentar la innovació i el desplegament de tecnologies digitals en el tractament i l’atenció del càncer, per assolir decisions clíniques més precises i ràpides.

 

Més informació sobre EUCAIM: https://www.eibir.org/projects/eucaim/

Fitxa tècnica sobre EUCAIM: https://ec.europa.eu/newsroom/dae/redirection/document/92245

CV de Ricard Martínez