Arranca el projecte de divulgació de la ciència ‘Nit Mediterrània de les Investigadores Goes To School’

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 27 d’abril de 2022
 
Activitat duta a terme en una edició anterior de la Nit Mediterrània de les Investigadores.
Activitat duta a terme en una edició anterior de la Nit Mediterrània de les Investigadores.

Amb l’objectiu d’apropar la ciència a les noves generacions, la Universitat de València, juntament amb unes altres 9 universitats i entitats representatives de la investigació i la divulgació científica de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, s’uneixen per a celebrar la Nit Mediterrània de les Investigadores Goes To School (MEDNIGHT GTS). El consorci ha dissenyat un programa d’activitats que es desenvoluparà durant el 2022 i el 2023, i que pretén acostar la investigació a la societat, especialment a famílies i escolars, amb la finalitat que la joventut s’aproxime a la ciència d’una manera amena i interactiva, i que ho faça a través de referents de gènere inclusius i equilibrats.

Conscients que la societat necessita una ciutadania crítica i formada, i que la divulgació és l’eina perfecta per aconseguir-ho, les universitats valencianes i murcianes, juntament amb alguns dels principals centres de recerca i agències de ciència i tecnologia de la zona, organitzaran un complet ventall d’activitats en diferents punts de la geografia mediterrània. Per aconseguir-ho utilitzaran múltiples formats (xarrades, tallers, espectacles, concursos...) i recursos metodològics (entreteniment, humor, sorpresa...).

La Universitat de València s’ha adherit a aquesta proposta amb el seu projecte ‘Estimulant les vocacions científiques’, de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i UV), que té l’objectiu de portar als centres d’ensenyament secundari i de batxillerat valencians els resultats més recents de les investigacions fetes pel personal investigador de la Universitat de València.

El projecte MEDNIGHT GTS compta amb 296.157 euros de finançament europeu i proposa dues àrees principals d’actuació. La primera línia d’actuació consisteix en un programa anual d’accions dirigides a centres d’ensenyament que comptarà amb tallers, activitats lúdiques i xarrades. D’aquesta manera, el personal investigador interactuarà amb l’estudiantat per mostrar la ciència de manera atractiva, descobrir i fomentar vocacions científiques i estimular el desenvolupament de la cultura científica a la joventut.

En segon terme i com és tradició, l’últim divendres de setembre, coincidint amb la celebració mundial de la Nit Europea dels Investigadors, tots els socis celebraran la ciència amb tallers, espectacles, informació, estands, exposicions, representacions teatrals i jocs interactius en diferents zones d’influència.

Tota la informació de MEDNIGHT GTS es podrà consultar a través de la seua pàgina web: https://mednightgts.eu/. D’aquesta manera, les entitats participants hi informaran de les seues activitats, publicaran notícies i divulgaran continguts sobre totes les àrees del coneixement, vinculats a algunes de les investigacions més recents que duen a terme als centres.

Al consorci, hi participen, a més de la Universitat de València, les entitats següents: Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat de Múrcia, Universitat Politècnica de Cartagena, Universitat d’Alacant, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I, Fundació de la Comunitat Valenciana per a la gestió de l’Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL); i la Fundació Sèneca-Agència de Ciència i Tecnologia de la Regió de Múrcia, sota la coordinació de la consultora ATAMA.

MEDNIGHT GTS és un projecte associat a la iniciativa “Nit Europea dels Investigadors” de la Unió Europea, finançada per les accions Marie Skłodowska-Curie, amb identificador de convocatòria: HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01 (MSCA and Citizens 2022).